Sport

Ko je PSG-ovo 16-godišnje “tajno oružje” protiv Bayerna?

Paris Saint Germain (PSG) našao se u moru problema. Od (ne)dostupnosti Lionela Messija i Kyliana Mbappea zbog povreda, Neymarove svađe sa sportskim direktorom i sveukupno loše forme ekipe...

No, Warren Zaire-Emery daje francuskom klubu nešto pozitivno za razmišljanje. Sa 16 godina, Zaire-Emery je zaradio šansu za početnu postavu PSG-a kroz svoje nastupe u omladinskim kategorijama.

PSG: Danas protiv njemačkog prvaka

Potom je potvrdio potencijal i pod vodstvom trenera prve ekipe Christophea Galtiera. Kormilar prvaka Francuske u nogometu se nada da ovaj mladić može biti osvježenje za početak 2023. godine.

L'Equipe je čak naveo da bi ovaj tinejdžer mogao biti uvršten na krilo u današnjoj prvoj utakmici osmine finala evropske Lige prvaka. Time bi se na boku suprotstavio zvijezdi njemačkog Bayern Munchena Alphonseu Daviesu.

Zaire-Emery je najmlađi igrač koji je debitirao i postigao gol za PSG.

Klub mu je ponudio prvi profesionalni ugovor tokom ljeta nakon što je s Francuskom osvojio kadetsko (U-17) Evropsko prvenstvo.

Povjerenje koje je Galtier uložio u Zaire-Emeryja pokazalo se opravdanim. Za prvi tim PSG-a debitirao je u pobjedi (5:0) nad Clermontom prvog dana sezone 2022/2023.

Zaire-Emery je tako postao najmlađi igrač koji je debitirao u francuskoj Ligue 1 za PSG sa 16 godina, četiri mjeseca i 29 dana. Potom je 1. februara zapečatio pobjedu PSG-a nad Montpellierom (3:1).

Time je srušio još jedan rekord, za najmlađeg strijelca u historiji pariškog kluba. Gol je postigao sa 16 godina, 10 mjeseci i 24 dana.

Najmlađi strijelac

Prošlog vikenda, tinejdžer je započeo veliku ligašku utakmicu protiv Monaca. Iako je njegova ekipa izgubila drugi put u sedam dana (1:3), on se ponovo upisao u strijelce.

Povjerenje koje je Galtier oduvijek imao u njega isplati se na terenu, a francuskog trenera ne zanimaju igračeve godine.

Warren Zaire-Emery rođen je u predgrađu Pariza Montreuilu. Njegov otac je također bio nogometaš. Igrao je za Red Star u Seine-Saint-Denisu u pariskoj regiji.

Warren je počeo igrati za Aubervilliers kao 4-godišnjak. Morao je čekati godinu samo da bude dovoljno star da dobije svoju prvu licencu.

Brzo se istaknuo u Aubervilliersu. To nije promaklo skautima Paris Saint Germaina. Slavnom klubu je pristupio još 2014. godine.