Svijet

Dvogodišnja djevojčica spašena iz ruševina šestog dana nakon razornih zemljotresa

Dvogodišnja djevojčica Aliye Dagli spašena je iz ruševina zgrade u Hatayu šestog dana nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili južne provincije Turske.

Spasioci su bebu iznijeli u naručju i predali je medicinskim ekipama koje su joj pružile pomoć.

U zemljotresima na jugu Turske poginule su 21.043 osobe. Spašeno je 80.097 povrijeđenih.

Pronađena dvogodišnja djevojčica / Foto: AA

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turske. I to s epicentrom u Kahramanmarasu. Brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage. I spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

U susjednoj Siriji broj poginulih povećan je na preko 3.300, a povrijeđeno je više od 5.200 osoba.

Podsjetimo, danas tokom posjete Diyarbakiru predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da neće odustati od države.

Zemljotres okarakterisan kao "katastrofa stoljeća" osjetio se na području od hiljadu kilometara, a destrukciju, kako je rekao Erdogan, izazvao je na području od 500 kilometara.

Erdogan je saopćio najnovije informacije u vezi s brojem stradalih kazavši da su "u zemljotresima na jugu Turkiye poginule 21.043 osobe, a spašeno je 80.097 povrijeđenih".

"U zemljotresom pogođenim područjima, zajedno s ekipama iz drugih zemalja, aktivno je 160 hiljada spasilaca, medicinara i drugog osoblja", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je podsjetio da država nikada građane nije i neće ostaviti na cjedilu.

Također, žena u Turskoj je preminula danas u bolnici. I to dan nakon što je spašena iz ruševina zgrade, gdje je bila zarobljena 104 sata od razornog zemljotresa u ponedjeljak, rekli su spasioci.