Svijet

Više od 11.000 mrtvih u Turskoj i Siriji: Preživjelima vrijeme polako ističe

Turska strahuje od masovnih zaraza i infekcija koje bi se mogle desiti nakon stravične katastrofe na zemljotresom pogođenim područjima

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je broj mrtvih u Turskoj porastao na 8.574. Time je ukupan broj umrlih u razornom zemljotresu porastao na 11.000. U Siriji je teško provjeriti broj žrtava, ali njeni državni mediji i spasilačka grupa kažu da je poginulo oko 2.500 ljudi.

Prošlo je više od 48 sati u Turskoj i susjednoj Siriji i strahuje se da će žrtava biti mnogo više, jer spasiocima vrijeme polako ističe da nađu preživele. Iako i danas stižu vijesti da su nekog živog izvukli iz ruševina, oni čiji se najmiliji i dalje vode kao nestali polako ostaju bez nade.

U međuvremenu tlo ne prestaje da se trese. Zabilježen je novi zemljotres jačine 4,7 stepeni Rihterove skale. Njegov epicentar je 34 kilometra od Gazijantepa, blizu epicentra prvog razornog udara u ponedjeljak ujutru. Ovaj potres zabilježen je na dubini od samo 5 kilometara. Zemljotres se dogodio u 13:26 po lokalnom vremenu.

Predsjednik Turske Erdogan doputovao je u južni turski grad Kahramanmaras, koji je u ponedjeljak pogođen razornim zemljotresima.

Erdogan je najprije na aerodromu razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Suleymanom Soyluom i drugim zvaničnicima. Teme razgovora bile su u vezi s aktivnostima na terenu.

Predsjednik Turske je obišao šatorsko naselje na stadionu u Kahramanmarasu. Posjetit će i naselja pogođena zemljotresima.

U pratnji turskog predsjednika su i potpredsjednici vladajuće AK Partije Binali Yildirim i Numan Kurtulmus, te šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ibrahim Kalin.