Region

Vučić i Dačić više nisu u ljubavi. Ko flertuje sa opozicijom?

Otkazani sastanci prvog potpredsjednika Vlade.

To je poruka na sajtu Vlade Srbije u delu najave zvaničnih događaja za 7. februar.

Odnosi se na lidera socijalista (SPS), Ivicu Dačića, a nakon kritika koje su stigle od zvaničnika naprednjaka (SNS) najveće stranke vladajuće koalicije.

Politička nestabilnost u Srbiji

Ta informacija ubrzo je propraćena medijskim spekulacijama o vanrednim izborima. Podstaknuti su objavama na društvenim mrežama u kojima čak i pojedini ministri traže odlazak na birališta, prenosi RSE.

Svaki potencijalni scenario razrješenja upravo otvorene političke nestabilnosti u Srbiji ima dalekosežne posljedice. One bi mogle utjecati i na odnose sa bivšom pokrajinom Kosovo, čiju nezavisnost zvaničan Beograd odbija da prizna, ali i na odnose sa Rusijom, sa kojom je Srbija u bliskim vezama.

Dva koaliciona partnera, Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS), koji čine okosnicu vlasti u Srbiji, iznenada su ušli u nestabilne odnose.

Najprije je visoki stranačni zvaničnik SNS, Darko Glišić, na konferenciji za novinare 6. februara optužio SPS za "flertovanje sa opozicijom" i "sjedenje na dve stolice".

Glišić je poručio i da je SNS spremna da ide u opoziciju.

Istog dana odgovorio mu je član SPS i ministar zadužen za prosvetu u Vladi Srbije, Branko Ružić.

On je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da ne vidi utemeljenje u kritikama da SPS flertuje sa opozicijom.

Vučić ostao usamljen

"Ne treba podizati tenzije. Država je u teškom trenutku. Najljekovitije je da predsjednici SNS-a i SPS-a razgovaraju na ovu temu. Mislim da ovo šteti Srbiji", rekao je Ružić.

On je, međutim, dodao da su izbori jedan od načina da se provjeri podrška državnoj politici.

Nova kritika stigla je 6. februara uveče od predsjednika Srbije i lidera SNS, Aleksandra Vučića, u videu na njegovom Instagram nalogu.

Vučić je, kritikujući opozicionu političarku sa Kosova Radu Trajković, njene navode da traži aboliciju u pregovorima sa vlastima Kosova ocijenio kao laž.

Dodao je i da su laži izgovorene tokom zasjedanja Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu pet dana ranije.

"Brani me taman koliko i moji koalicioni partneri", dodao je Vučić.

Na sjednici na koju se Vučićeva izjava odnosi raspravljalo se o izveštaju o dijalogu sa Kosovom od septembra 2022. do polovine januara 2023.

Opozicija je na račun predsjednika Srbije izrekla kritike zbog, kako su naveli, nedostatka transparentnosti.

Desno orijentisane stranke ga optužile za "kapitulaciju države" pred prijedlozima Zapada za rješavanje odnosa sa Kosovom.

Članovi SNS su gotovo istovremeno počeli da pružaju podršku Vučiću i traže nove izbore. Vanredni izbori nisu novost za birače u Srbiji. Održani su i 2014, 2016, kao i 2022. godine.

Kako riješiti krizu?

"Izbori ključ za razrješenje političke krize", jedna je od poruka sa objave na Instagramu 6. februara ministra za građevinarstvo Srbije Gorana Vesića.

Potpredsjednica Skupštine Srbije iz redova SNS, Sandra Božić, napisala je na svom Twitteru istog dana:

"Idemo na izbore".

Ministar za trgovinu iz redova SNS, Tomislav Momirović, izjavio je 7. februara za RTS da će u narednom periodu biti riječi da li je politika predsjednika Srbije u kontekstu Kosova imala adekvatnu podršku.

Mediji su, pozivajući se na nezvanična saznanja, prenijeli da je na sastanku vrha SNS Vučić rekao da je ta stranka na posljednjem zasjedanju Skupštine Srbije o Kosovu bila usamljena u odbrani državnih interesa.

Ukoliko bi u Srbiji bili raspisani vanredni izbori to bi značilo nekoliko mjeseci predizbornih, izbornih i postizbornih aktivnosti.