Sirova prehrana nije hit-dijeta, to je stil života koji podrazumijeva konzumaciju nekuhane, nepečene i neprerađene hrane. Namirnice se obrađuju isključivo mehanički (rezanje, blendanje, miksanje) te se termički obrađuju na temperaturi do 45 stepeni. Tako se jede direktna sirova hrana puna vitamina, minerala, vlakana i enzima. Pritom se ne uništavaju enzimi koji su vrlo bitni za zdravlje našeg organizma. Ovo je torta bez pečenja koja će vas oduševiti.
Sastojci za podlogu
2 šolje oraha
1 šolja hurmi
3 kašike kakao-praha
1,5 kašika kakao-zrna
Priprema
Prvo bademe miksajte do brašna, dodajte datulje i miksajte. Stavite kakao-prah, kakao-zrna i miksajte dok se sve zajedno ne poveže. Polovinu šolje kore ostavite sa strane za dekoraciju vrha torte. Po kori poslažite jedan red očišćenih višanja.
Sastojci za kremu
3 šolje indijskih oraščića namočenih 2 sata
1 šolja orašastog mlijeka
3/4 šolja agavinog sirupa
2 kašike limuna
1 kašičica vanilije u prahu
3/4 šolje kakao-mase
Priprema
U blender stavite indijske oraščiće, mlijeko, limun, vaniliju i miksajte do glatke kreme. Na kraju dodajte kakao-maslac i miksajte ponovo. Raširite kremu po kori, koristite špatulu da biste jednolično razmazali kremu.
Na vrh
2 šolje svježih i/ili zamrznutih višanja, očišćenih
Upute
Uzmite 1 šolju višanja i rasporedite ih po vrhu kreme. Štapićem utisnite svaku višnju u kremu. Uzmite ostatak višanja i rasporedite ih po vrhu torte. Ostatak kore možete posipati za dekoraciju. Spremite tortu u zamrzivač na dva sata, prije posluživanja. U zamrzivaču može stajati do 1 mjesec ili u frižideru do 3 dana.