Vijesti

Upozorenje s Kosova: Wagner grupa djeluje po Putinovim uputama, žele nemire na Zapadnom Balkanu

Wagner grupa aktivna je na Zapadnom Balkanu kako bi destabilizirala situaciju.

Tvrdi to Skender Perteshi iz Kosovskog centra za sigurnosne studije.

On je rekao da ruski Wagner djeluje prema direktivama predsjednika Rusije Vladimira Putina s ciljem da Kosovo i ostale zemlje Zapadnog Balkana budu pod napetostima i sukobima.

Wagner grupa želi otvoriti što više žarišta

“Od 2014. oko 130 kosovskih Srba pridružilo se Wagneru u drugim ratovima. Nije to velika brojka. Rusija ne vidi balkansku regiju kao mjesto za regrutaciju vojnika za ratove.

Angažirao je mnoge vojnike u Africi i Afganistanu. Tamo postoji potencijal za vrbovanje. Wagner je zainteresiran za stvaranje što više ratnih žarišta, gdje Zapad ima svoju ulogu.

Pokušavaju stvoriti probleme kako bi skrenuo pažnju Zapada, ali i Evropske unije”, rekao je Perteshi.

Prema Perteshiju, Rusi Kosovo vide kao pogodno mjesto za destabilizaciju budući da njegov status još nije finaliziran.

Perteshi: Wagner pokušava stvoriti probleme

“Postoje grupe huligana i takozvanih Noćnih vukova, odnosno bivših paravojnih jedinica koje su se borile na Kosovu, u Bosni, koje su činile zločine.

Imaju san da je Zapad Srbiji uzeo Kosovo. Postoji ideja o regrutiranju ljudi za poduzimanje napada”, rekao je Perteshi.

Otvorili centar u Beogradu

Naglasio je da je Srbija potpisala sporazum s Rusijom o otvaranju kulturnog centra u Beogradu, s ciljem progona i prijetnji liberalnim Rusima "koji su pobjegli od Putinovog režima".

“Jedan dio njih (liberalnih Rusa, op. a.) je u Beogradu. Wagnerov cilj je spriječiti ih. Vučić je od Moskve zatražio da obustavi zahtjev za regrutiranje državljana Srbije za rat u Ukrajini.

Ima desetine uhapšenih Srba zbog učešća u raznim ratovima. Postoje i srpske vojne organizacije za patroliranje s Rusima.

Isto tako, Vlada Srbije potpisala je sporazum s Rusijom o ujednačavanju vanjske politike. Nije slučajno što je Wagner otvorio centar u Beogradu”, rekao je on.

Perteshi je naveo da Rusija ima aktivan ured za vezu u Prištini, kako bi dobila što više informacija o Kosovu i sigurnosnoj stabilnosti.

“Ruski ured za vezu je aktivan u Prištini. Učestvovali su na sastancima. Dok nije donesena odluka da se traži njihovo uklanjanje, vjerujem da su bili prisutni, ali pod nadzorom domaćih i međunarodnih sigurnosnih tijela.

Uvijek je bilo problema s ruskim prisustvom na Kosovu i Balkanu. Prije dvije godine 2-3 ruska predstavnika napustila su Albaniju pod sumnjom da su se infiltrirali”, rekao je Perteshi, prenosi Koha Ditore.