Film

Prije 15 godina umro je Heath Ledger, uloga Jokera bila mu je posljednja

Na današnji dan prije 15 godina preminuo je glumac Heath Ledger. Umro je u dobi od 28 godina od posljedica predoziranja lijekovima. Policija ga je tada našla u njegovom stanu u centru Manhattana. 

Prije pet godina počeo se prikazivati dokumentarac I Am Heath Ledger, koji se fokusirao na privatni život glumca. Film prikazuje rijetke snimke iz njegovog privatnog života. Kao i svjedočanstva njegove porodice i prijatelja. Mnoge od tih snimki glumac je snimio sam. 

Heath Ledger rodio se 4. aprila 1979. godine u jednoj od najuglednijih porodica u gradu Perthu u Zapadnoj Australiji. U dobi od 16 godina je napustio srednju školu kako bi se sa svojom tadašnjom djevojkom autom zaputio u Sydney. I tamo započeo glumačku karijeru.

Počeo glumiti kao dječak

Ledger je već prije toga imao iskustva kao dijete glumac u TV seriji snimanoj u Perthu, koje je dobro iskorišteno u nekoliko filmova i TV serija u Australiji. 1999. godine je uslijedio njegov veliki holivudski debi s Julijom Stiles u tinejdžerskoj komediji 10 stvari zbog kojih te mrzim.

Kasnije je s Melom Gibsonom glumio u historijskom spektaklu Patriot. Dok je 2001. godine je dobio glavnu ulogu u povijesnom filmu Legenda o vitezu. Godine 2005. Ledger je glumio kauboja homoseksualca u Planini Brokeback. Jednom od njegovih najpoznatijih te ujedno i najkontroverznijem filmu u kojem se pojavio.

Ipak, uloga po kojoj će najviše ostati upamćen kod obožavatelja je ona u Vitezu tame, drugom nastavku sage o Batmanu, gdje je sjajno utjelovio Jokera, za što je posthumno dobio i Oscara. Glumcu je to bila posljednja uloga.

Privatni život

Ledger je bio u vezi s Michelle Williams, s kojom je 2005. dobio kćer Matildu Rose. Glumac i Michelle prekinuli su dvije godine nakon rođenja kćeri.

Nekoliko mjeseci nakon što su se Williams i Ledger razišli, Heath je pronađen mrtav u svom stanu. Williams se tada povukla iz javnosti i pauzirala karijeru, a s Matildom se preselila iz New Yorka u mirniji grad.

Nakon nekoliko godina vratila se u javnost i ponovno udala, no brak nije potrajao. Nakon toga u tajnosti se udala za Thomasa Kaila, s kojim ima dvoje djece.

Slične vijesti