Svijet

Kako je Ukrajina postala laboratorija za zapadno oružje i inovacije na ratištu

zapadno oružje ukrajinski vojnik u rovu dron na nebu

Prošle jeseni, dok je Ukrajina ponovno osvajala velike dijelove teritorije u nizu protunapada, gađala je ruske snage artiljerijom i raketama američke proizvodnje. Navođenje dijela tog artiljerije bio je sistem za ciljanje domaće izrade koji je Ukrajina razvila na ratištu. Dio softvera proizvedenog u Ukrajini pretvorio je lako dostupne tablet računare i pametne telefone u sofisticirane alate za ciljanje koji se sada široko koriste u ukrajinskoj vojsci, piše CNN. Uz zapadno oružje oni su im spas.

Rezultat je mobilna aplikacija koja šalje satelitske i druge obavještajne slike u algoritam ciljanja u stvarnom vremenu. To pomaže jedinicama u blizini fronta usmjeravati vatru na određene mete. A budući da je to aplikacija, a ne dio hardvera, lako ju je brzo ažurirati i nadograditi. Uz to, dostupna je širokom rasponu osoblja.

Američki dužnosnici upoznati s tim alatom kažu da je bio vrlo učinkovit u usmjeravanju vatre ukrajinske artiljerije na ruske ciljeve.

Aplikacija za ciljanje je među desetinama primjera inovacija na bojnom polju koje je Ukrajina osmislila tokom gotovo godinu dana rata, često pronalazeći jeftina rješenja za skupe probleme.

Amerikanci su impresionirani

Male, plastične bespilotne letjelice, tiho zuje iznad glave, bacaju granate i druga sredstva na ruske trupe. 3D pisači sada proizvode rezervne dijelove kako bi vojnici mogli popravljati tešku opremu na terenu. Tehničari su obične kamionete pretvorili u mobilne bacače projektila. Inžinjeri su smislili kako pričvrstiti sofisticirane američke projektile na starije sovjetske borbene avione poput MiG-29. To je pomoglo ukrajinskim zračnim snagama da lete nakon devet mjeseci rata.

Ukrajina je čak razvila vlastito protubrodsko oružje, Neptun. Temeljeno je na dizajnu sovjetskih raketa koje mogu gađati rusku flotu s udaljenosti od gotovo 200 milja.

Ova vrsta ukrajinske domišljatosti impresionirala je američke dužnosnike, koji su pohvalili sposobnost Kijeva da "MacGyver" rješenja za svoje potrebe na bojnom polju ispunjava važne taktičke praznine koje je ostavilo veće, sofisticiranije zapadno oružje.

Iako američki i drugi zapadni dužnosnici nemaju uvijek savršen uvid u to kako funkcioniraju ukrajinski sistemi izrađeni po narudžbi. Velikim je to dijelom zato što nisu na terenu. I dužnosnici i analitičari otvorenog koda kažu da je Ukrajina postala prava borbena laboratorija za jeftina, ali učinkovita rješenja.

"Njihova je inovativnost jednostavno nevjerovatno impresivna", rekao je Seth Jones, direktor programa međunarodne sigurnosti pri Centru za strateške i međunarodne studije.

Testiranje borbe u stvarnom svijetu

U međuvremenu, rat u Ukrajini također je Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima ponudio rijetku priliku da prouče kako se njihovi vlastiti sistemi oružja ponašaju pod intenzivnom upotrebom – i koju municiju obje strane koriste za postizanje pobjeda u ovom žestoko vođenom modernom ratu. Američki operativni oficiri i drugi vojni dužnosnici također su pratili koliko je Rusija uspješno koristila jeftine, potrošne bespilotne letjelice koje eksplodiraju pri udaru, koje je osigurao Iran, kako bi desetkovala ukrajinsku električnu mrežu.

Ukrajina je "apsolutno laboratorija za oružje u svakom smislu jer ništa od te opreme nikada nije korišteno u ratu između dviju industrijski razvijenih nacija". Rekao je to jedan izvor upoznat sa zapadnim obavještajnim službama. "Ovo je testiranje borbe u stvarnom svijetu."

Za američku vojsku rat u Ukrajini bio je nevjerovatan izvor podataka o korisnosti vlastitih sistema.

Neki sistemi visokog profila koji su dani Ukrajincima – poput bespilotne letjelice Switchblade 300 i projektila dizajniranog za ciljanje neprijateljskih radarskih sistema – pokazali su se manje učinkovitima na bojnom polju nego što se očekivalo, prema američkom vojnom operativnom oficiru koji je upoznat s bojnim poljom, kao i nedavna studija britanskog think tanka.

To će se proučavati godinama

No, lagani višestruki raketni bacač M142, ili HIMARS, američke proizvodnje bio je ključan za uspjeh Ukrajine – čak i kad su dužnosnici naučili vrijedne lekcije o stopi održavanja koje su ti sistemi zahtijevali pri tako intenzivnoj upotrebi.

Kako je Ukrajina koristila svoju ograničenu zalihu projektila HIMARS da izazove haos u ruskoj komandi i kontroli, napadajući komandna mjesta, štabove i skladišta opskrbe, otvara oči, rekao je dužnosnik odbrane, dodajući da će vojni čelnici to proučavati godinama.

Još jedan ključni dio uvida odnosio se na haubicu M777. To je snažna artiljerija koja je bila ključni dio ukrajinskog uspjeha na ratištu. No, cijevi haubica gube svoje nareze ako se ispali previše granata u kratkom vremenskom roku, rekao je drugi dužnosnik odbrane. Zbog toga je artiljerija manje precizna i manje učinkovita.

Ukrajinci su napravili i taktičke inovacije koje su impresionirale zapadne dužnosnike. Tokom prvih sedmica rata, ukrajinski komandanti prilagodili su svoje operacije angažiranju malih timova pješadije tokom ruskog napredovanja prema Kijevu. Naoružane raketama Stinger i Javelin na ramenu, ukrajinske trupe uspjele su se prišuljati ruskim tenkovima bez pješadije na bokovima.

SAD je pomno proučavao sukob radi veće lekcije o tome kako bi se rat između dviju modernih nacija mogao voditi u 21. stoljeću.

Operativni oficir rekao je da je jedna lekcija koju bi SAD mogle izvući iz ovog sukoba ta da bi vučena artiljerija – poput sistema haubica M777 – moglo biti stvar prošlosti. Te je sisteme teže pomicati brzo kako bi se izbjegla uzvratna vatra. U svijetu sveprisutnih dronova i nadzora iznad glave, "danas je vrlo teško sakriti se", rekla je ova osoba.

Kada je riječ o naučenim lekcijama, "o tome se može napisati knjiga", rekao je demokratski zastupnik Jim Himes iz Connecticuta. On je član Obavještajnog odbora Zastupničkog doma.

Jednosmjerni napadački dron od 10.000 dolara

Američki odbrambeni izvođači također su primijetili novu priliku za proučavanje – i plasiranje – svojih sistema.

BAE Systems je već objavio da je ruski uspjeh s njihovim kamikaza bespilotnim letjelicama utjecao na to kako dizajnira novo oklopno borbeno vozilo za vojsku. Dodali su više oklopa za zaštitu vojnika od napada odozgo.

A različiti dijelovi američke vlade i industrije nastojali su testirati nove sisteme i rješenja u borbi. Za njih je Ukrajina trebala svu pomoć koju je mogla dobiti.

U prvim danima sukoba, Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija poslala je pet laganih bespilotnih letjelica visoke rezolucije američkoj Komandi za specijalne operacije u Evropi – samo u slučaju da bi mogle dobro doći u Ukrajini. Dronovi, koje je izradila firma Hexagon, nisu bili dio takozvanog programa evidencije Ministarstva odbrane, što ukazuje na eksperimentalnu prirodu sukoba.

Jednokratna upotreba

Viceadmiral mornarice Robert Sharp, šef Nacionalne geoprostorno-obavještajne agencije u to vrijeme, javno se hvalio da je SAD obučavao “vojnog partnera” u Evropi na sistemu.

"Ovo vam omogućuje da izađete ispod oblaka i prikupite vlastite podatke [geointeligencije]", rekao je Sharp za CNN na marginama satelitske konferencije u Denveru prošlog proljeća.

Unatoč intenzivnim naporima male grupe američkih dužnosnika i vanjske industrije, ostaje nejasno jesu li ovi dronovi uspjeli ući u borbu.

U međuvremenu, više obavještajnih i vojnih dužnosnika izjavilo je za CNN kako se nadaju da će stvaranje onoga što američka vojska naziva "prihvatljivim" bespilotnim letjelicama - jeftinim oružjem za jednokratnu upotrebu - postalo glavni prioritet za odbrambene izvođače.

"Volio bih da možemo napraviti jednosmjerni napadački dron od 10.000 dolara", čeznutljivo je rekao jedan od tih dužnosnika.