Politika

Dačić: Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici govore o nezavisnom Kosovu

bošnjački predstavnici ivica dačić portret srbijanska zastava

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbiji niko ne može da zabrani da njeguje najbolje moguće odnose sa srpskim narodom i RS, ali da nastavlja politiku poštovanja teritorijalnog integriteta BiH. Dačić je naveo da ga je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković napala zbog učešća u proslavi dana RS. Rekao je da "ona ne shvata da to nema veze sa odnosom Srbije prema BiH, nego sa odnosom prema RS i srpskom narodu koji živi u RS i BiH.

"Mi smatramo da je RS istorijska tvorevina za koju se narod borio. Ona je definisana Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH", rekao je Dačić za Politiku.

Dačić je rekao da je Istočno Sarajevo, gdje je defile održan, dio RS.

Bošnjački predstavnici

"Znate koliko nas iritira kada bošnjački predstavnici u BiH govore o nezavisnom Kosovu. Ako bi se vodili time šta se kome sviđa, a šta ne, onda vanjska politika u svijetu ne bi postojala. U vanjskoj politici treba tražiti načine za saradnju i pored toga što različito mislimo", rekao je Dačić.

Kada je riječ o Kosovu, Dačić kaže da Srbija nije odbila njemačko-francuski plan, nego je samo rekla šta joj je neprihvatljivo. Dodao je da nije ozbiljno da se govori o nekom novom planu, a svakog dana da se mora "gasiti požar" koji dolazi iz Prištine i Aljbina Kurtija.

Dačić je rekao da su zapadni pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji konstantni. Istakao je da Srbija gleda svoje nacionalne i državne interese.