Sport

Raport saznaje: Dvije bitne igračice vraćaju se u redove “Zmajica” u utakmicama odluke za EP

Košarkaške "Zmajice" igraju odlučujuće utakmice u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2023. godine.

"Zmajice" će ugostiti Sjevernu Makedoniju 9. februara. Potom će tri dana kasnije naše reprezentativke igrati protiv Njemačke u posljednjem kolu kvalifikacija za EP. Oba susreta igraju se u dvorani Sabit Hadžić na Ilidži.

Prema našim saznanjima, u ove dvije odlučujuće utakmice selektor Goran Lojo računa na dvije igračice koje su se prethodno povukle iz reprezentacije. Riječ je o Matei Tavić i Nikolini Elez.

Naime, nakon Svjetskog prvenstva u septembru obavljeno je da su se od dresa državnog tima odlučile oprostiti Nikolina Delić, Miljana Džombeta, Nikolina Elez i Matea Tavić i Jonquel Jones.

Međutim, saznajemo da bi spomenute dvije igračice mogle zaigrati u odlučujućim susretima. Bio bi to veliki plus za "Zmajice" jer je riječ o košarkašicama iz startne petorke.

Matea Tavić igra na poziciji plejmejkera, dok je Nikolina Elez krilni centar. One su na širem spisku za odlučujuće kvalifikacijske susrete idućeg mjeseca.

Okupljanje reprezentativki BiH je zakazano za 5. februar u hotelu Hollywood u Sarajevu.

Završnicu EP će izboriti deset pobjednika kvalifikacijskih grupa i četiri najbolja drugoplasirana. Direktni učesnici EP-a su domaćini Izrael i Slovenija.

Trenutni poredak u kvalifikacijskoj grupi A: Belgija 3-1, Njemačka 2-1, BiH 2-2, Sjeverna Makedonija 0-3.