Politika

Ambasada SAD: RS će ovako uništiti sebe

zgrada ambasade sad

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagirala je na odluku predsjednika RS Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina. Uz osudu, iz Ambasade upozoravaju da će RS uništiti sebe ovakvim postupcima.

"Odluka Milorada Dodika da odlikuje Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim razaranjem infrastrukture, je za osudu. To je odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima.

Isto tako, nezakonita je i odluka gospodina Dodika o obilježavanju dana RS 9. januara. Njime se krši odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti komemoracije. Aneks 3 Daytonskog ustava je jasan: Republika Srpska se mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačnu i obvezujuću presudu Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne. Jučer ponovljeni pozivi na neovisnost RS, uz navodne pravne tvrdnje o njezinim nadležnostima i pokušajima potkopavanja države Bosne i Hercegovine, guraju zemlju opasnim putem. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe vodeći samostalnu politiku", saopćeno je iz Ambasade SAD.

U manjem bh. entitetu danas se obilježava 9. januar kao dan RS, što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. U Istočnom Sarajevu danas će biti održan svečani defile. Tim povodom je Milorad Dodik jučer odlikovao i ruskog predsjednika Vladimira Putina.