Svijet

Putin prvi put u deset godina otkazao sve novogodišnje planove, obavještajci nagađaju zašto

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin otkazao je novogodišnje planove. Te ove godine na Staru godinu neće, kao što to tradicionalno radi, igrati hokej na Crvenom trgu u Moskvi.

Putin je otkazao i uobičajenu novogodišnju konferenciju za medije. Neće se obratiti ni Federalnoj skupštini, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti.

Vijest o tome da je Putin otkazao svoje novogodišnji planove donio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da su Kremlju dosadila pitanja o Putinovu obraćanju naciji te Rusima rekao da prestanu gatati.

"Moji kolege kažu da je moguće da će se obraćenje održati iduće godine. Bilo je izvještaja da će ovogodišnje obraćanje biti u pisanom obliku. Ne, obraćanje nikada nije pisano. A što se tiče napisa da će se možda održati dogodine, to je, naravno, moguće", rekao je Peskov govoreći zašto je otkazao sve novogodišnje planove.

Glasnogovornik Kremlja nije rekao zašto je ruski predsjednik otkazao svoje planove.

Putin je također otkazao druženje s medijima koje se održava od 2001. godine.

Putin je u javnosti posljednji puta viđen 9. decembra ove godine, kada je učestvovao na skupu u Kirgistanu.

Dodaje se da je moguće da će se Putin koncem godine obratiti Kremlju naklonjenim novinarima i novinskim agencijama. Nagađa se da je planove otkazao zbog rata u Ukrajini, odnosno stanja na ratištima u Ukrajini.

Ako Putin naposlijetku zaista otkaže konferenciju povodom kraja godine, bit će to prvi puta u posljednjih deset godina da se ona neće održati.

Britanski obavještajci sugeriraju da je Kremlj otkazao uobičajene planove kako se Putin ne bi morao suočiti s nezadovoljnom javnošću.