Sataraš je omiljeno jelo u ljetnim danima. Neodoljivi miris laganog, zdravog i ukusnog jela ispunit će vaš dom i sigurno oduševiti sve ukućane.
Originalno se poslužuje kao toplo predjelo, no često ga se priprema i kao glavni obrok uz rižu ili krompir ili kao prilog mesnom jelu. Sataraš je ukusan i hladan, pa ga možete skuhati 'na veliko' i poslužiti dan kasnije ili preostale količine zamrznuti za dane kad ne stižete kuhati.
Sastojci:
- 4 žute paprike
- 8 paradajza
- glavica luka
- malo ulja
- začin
- so, biber
- sušene čili sjemenke (po želji)
Priprema:
- Veliki lonac napunite vodom. Paradajz prerežite površinski u križ po cijeloj dužini (ne preduboko, već samo kožicu). Ubacite ga u proključalu vodu i pustite dvije minute.
- Izvadite ga i ogulite. Narežite na manje komadiće.
- Na ulje dodajte narezan luk (ne mora biti jako tanko narezan). Dodajte na tanje kriške narezanu papriku. Dinstajte uz povremeno miješanje desetak minuta.
- Kada luk i paprika omekšaju, dodajte paradajz. Nastavite dinstati uz miješanje.
- Začinite i dinstajte desetak minuta uz miješanje. Poklopite i pustite da se još neko vrijeme kuha.
Sataraš je gotov kad se povrće potpuno reducira. Dodajte usitnjenog svježeg bosiljka te ga poslužite uz rižu, tjesteninu, krompir ili kao prilog mesu.