Atlas

Saudijci grade ‘ploveći grad‘: Koštat će 8 milijardi eura i primat će 60 hiljada ljudi

Ako je vjerovati talijanskim medijima, Saudijska Arabija namjerava kroz sljedećih osam godina izgraditi impozantni ploveći grad u obliku - kornjače!

Riječ je o projektu imena "Pangeos" vrijednom čak 8 milijardi eura. Dovede li se do kraja, bilo bi to najveće izgrađeno plovilo u historiji. Naime, kako otkriva italijanski dizajnerski studio Lazzarini koji je radio na vizualizacijama ove terajahte, ploveći grad mogao bi ugostiti čak 60 hiljada putnika. Trebao bi biti dug nevjerovatnih 610 metara (više od tri puta duže od trenutno najveće izgrađene jahte).

Iako bogati Saudijci nemaju problema s novcem, očekuje se da će za gradnju ove grdosije uskoro biti pokrenuta i crowfunding kampanja. U međuvremenu se traži brodogradilište koje svojim kapacitetima može zadovoljiti ovako zahtjevan projekt.

Iako nisu poznati svi detalji, Italijani otkrivaju da bi ovakvo plovilo pokretalo devet električnih motora, svaki snage 16.800 KS. Energija bi se prikupljala solarnim panelima, ali i proizvodnjom struje iz snage valova.

Pangeos
Pangeos
Pangeos
Pangeos
Pangeos