Sport

FOTO Košarkaške “Zmajice” treniraju u Njemačkoj. Slijede ključni dueli za Eurobasket

Košarkaške "Zmajice" se pripremaju za možda i presudne duel u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2023. godine.

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je trenirati u Weissenfelsu. U tom će gradu sutra igrati utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Eurobasket, protiv domaćina Njemačke.

Košarkaške "Zmajice": Povoljan zdravstveni bilten

Svih 12 igračica koje je selektor Goran Lojo pozvao za ovaj meč treniraju punim intenzitetom. Zdravstveni bilten ekipe je odličan. Do same utakmice naš državni tim obavit će još četiri treninga.

“Jako smo dobro otvorile kvalifikacije, s dvije pobjede. Nadam se da ćemo nastaviti u tom ritmu.

Sada smo u nešto izmijenjenom sastavu, ali atmosfera je odlična i s radošću čekamo predstojeće susrete“, kaže kapitenka "Zmajica" Milica Deura.

Direktan prijenos

Utakmica Njemačka – BiH igra se u četvrtak (19 sati), uz direktan prijenos na FIBA YouTube kanalu.

Selektor Goran Lojo na raspolaganju ima sljedeće igračice: Milica Deura, Courtney Hurt, Nikolina Knežević, Anđela Delić, Dragana Zubac, Dragana Domuzin, Jovana Marković, Gabriela Visković, Jovana Mandić, Nikolina Zubac, Ajla Selimović i Milina Mišeljić.

Dan poslije meča s Njemicama, “Zmajice” će se zaputiti u Leuven. U tom gradu će 27. novembra igrati protiv Belgije. Prethodno će trenirati u istom mjestu.

Dvije pobjede u dva kola

S obzirom na to da BiH nakon dva kola ima maksimalnih 2-0 (pobjede nad Belgijom kući i Sjevernom Makedonijom u gostima), ove bi utakmice mogle biti presudne.

Završnicu EP će izboriti deset pobjednika kvalifikacijskih grupa i četiri najbolja drugoplasirana. Direktni učesnici EP-a su domaćini Izrael i Slovenija.

Predstojeći dueli bit će veliki ispit za “Zmajice” s obzirom na to u ekipi više nema pet veoma važnih igračica. Povukla se iz reprezentacije ponajbolja svjetska košarkašica Jonquel Jones.

Također, u odnosu na ekipu koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu u septembru u Australiji, u ekipi više nisu Nikolina Delić, Miljana Džombeta, Nikolina Elez i Matea Tavić.

Novo ime u bh. redovima je Jovana Mandić (30 godina,193 centimetra), član slovačkog prvoligaša Slavije Banska Bystrica.

Bh. košarkašice na treningu u Weissenfelsu
Sa treninga u Njemačkoj
Slijede dvije bitne utakmice