Svijet

Ukrajina: Bjelorusija je naručila printanje 50.000 poziva za mobilizaciju

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je došao do informacija da je vojni komesarijat bjeloruske oblasti Brest objavio natječaj za printanje 50.000 poziva za mobilizaciju s rokom do kraja ove godine. 

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine: Bjelorusija je naručila printanje 50.000 poziva za mobilizaciju

"Prema dostupnim informacijama, vojni komesarijat regije Brest raspisao je natječaj za printanje 50.000 poziva za mobilizaciju s rokom do 31. decembra tekuće godine", piše Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine u dnevnom izvještaju.

Bjelorusija tvrdi da se ne želi direktno uključiti u rat. Ali dopušta da ruski vojnici budu stacionirani na njenom teritoriju. Koji je Rusija i koristila kao pozadinsku bazu za invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Minsk i Moskva najavili su u oktobru zajedničke vojne snage. A ukrajinska vojska zabrinuta je zbog "rastuće prijetnje" nove ruske ofanzive iz Bjelorusije.

Ukrajina gradi zid na granici s Bjelorusijom

Podsjetimo, Ukrajina je u petak objavila da gradi armirano-betonski zid i druge vrste barikada na granici s Bjelorusijom. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko rekao je da je zid od 3 kilometra, prekriven bodljikavom žicom, podignut u regiji Volin, na granici s Bjelorusijom.

Kijev navodi da Bjelorusija i dalje predstavlja prijetnju. Postavljene su i vreće s pijeskom. A kopaju se i rovovi, kazao je Timošenko. "To nije sve, ali nećemo otkrivati detalje", istakao je dužnosnik.

Dodao je da su u toku i drugi radovi u regijama Rivne i Žitomir, koje također graniče s Bjelorusijom. Timošenko je objavio fotografije zaštitara kako odmataju bodljikavu žicu uza zid koji se činio višim od dva metra.

Ukrajinski ministar odbrane rekao je Reutersu da i dalje postoji prijetnja iz Bjelorusije. Ali da su tamošnje snage "u pasivnom položaju". Ukrajinska granica s Bjelorusijom duga je više od 1000 km.