Svijet

Kineska raketa iz svemira nekontrolisano pala na Zemlju. Evo gdje je udarila

Kineska raketa "Long March 5B", teška 23 tone, pala je danas na Zemlju, preciznije u Tihi okean.

Objavila je to Svemirska komanda Sjedinjenih Američkih Država na Twitteru.

Prepustili slučaju

Bio je to veliki dio rakete Long March 5B koja je lansirala treći i posljednji modul za završetak svemirske stanice Tiangong.

I još jednom, to je stvorilo nervozne poglede prema nebu širom svijeta. Kineski raketni dizajneri opet su prepustili slučaju gdje će tačno raketni dio ući u Zemlijnu orbitu, razbacujući tone metalnih komada po površini.

"Idemo opet", rekao je Ted Muelhaupt, konsultant za Aerospace Corporation.

Riječ je o neprofitnoj grupi koju većinom finansira američka vlada. Udruženje je to koje provodi istraživanja i analize.

Long March 5B nije jedini objekt koji su napravili ljudi, pa čak ni najveći, koji je ikada pao iz svemira. I dijelovi svemirskih letjelica iz drugih zemalja, uključujući SAD, također su nedavno pali natrag na Zemlju.

Među njima je i mali komad vozila SpaceX koji se pojavio na australskoj farmi ovaca u augustu, navodi The New York Times.

Nismo to radili 50 godina

No, dr. Muelhaupt i drugi stručnjaci naglašavaju da se takvi incidenti razlikuju od kineske upotrebe rakete Long March 5B.

“Ono što želim istaknuti u vezi ovoga je da mi, svijet, ne lansiramo ovako velike stvari s namjerom da padnu bilo gdje. Nismo to radili 50 godina”, rekao je on.

Međutim, Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, u petak je odbacio ideju da kinesko rukovanje raketama Long March 5B predstavlja bilo šta neobično.

"Želio bih naglasiti da je Kina uvijek provodila aktivnosti u mirnodopskom korištenju svemira u skladu s međunarodnim pravom i međunarodnom praksom. Ponovni ulazak posljednjeg dijela rakete je međunarodna praksa", rekao je on.

Raketa lansirana 31. oktobra

Podsjetimo, radi se o raketi koja je lansirana 31. oktobra. On je nosila je treći modul kineske svemirske stanice.

Nakon što je modul dostavila do stanice, kineska raketa je počela svoj nekontrolirani povratak u Zemljinu atmosferu, prenosi Dnevnik.hr.

Ovo nije prvi put da su kineske rakete izazvale zabrinutost širom svijeta zbog svog nekontroliranog povratka. Isto se dogodilo već nekoliko puta.

To je potaknulo direktora NASA-e (Američka agencija za svemirska istraživanja) da javno pozove kineske vlasti da preuzmu odgovornost i kontrolirano spuštaju svoje rakete na Zemlju.