Region

Slijedi novi preokret? “Aleksandar Vučić neće oklijevati ni sekunde ako bude morao birati između Moskve i Bruxellesa”

Aleksandar Vučić je otkazao sve posjete inostranstvu i zakazao vanrednu sjednicu Vlade Srbije

Aleksandar Vučić mogao bi ponovo napraviti veliki zaokret u politici Srbije.

Kad bi se Beogradu dalo do znanja da se mora odlučiti između Moskve i Bruxellesa - i da Evropska unija nudi više od mutne pristupne perspektive - Vučić neće oklijevati ni trenutka, piše švicarski Noye Zircher Zeitung.

Moskva reagira prijetnjama na naznake iz Beograda

“Moskva reagira prijetnjama na naznake da Beograd preispituje svoju politiku prema Rusiji”, piše švicarski lista o događajima prethodnih dana.

Podsjećamo, početkom sedmice zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško izjavio je u Beogradu da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo "samoubistvo" . To ilustrije time da se vidi "da zemljama koje uvode sankcije prijeti energetska kriza i povećanje cijena hrane".

“Iza toga ne stoji promjena smjera Beograd, već pritisak Bruxellesa na ovu zemlju kandidata da se pridruži vanjskopolitičkoj liniji EU.

To bi moglo zaustaviti srbijansku politiku kolebanja između Istoka i Zapada, koja traje od završetka jugoslovenskih ratova”, prenosi Nova.rs.

“Zemlje EU su daleko najvažniji trgovinski partneri i investitori za Srbiju. Plin dolazi iz Rusije uz popust. Kina gradi mostove i upravlja rudnicima.

Od sva tri partnera srbijanska vojska opskrbljuje oružjem svoj sve veći arsenal. Ali sada oštar sukob Zapada i Rusije sužava manevarski prostor Beograda”, navodi se u članku koji potpisuje bivši dugogodišnji dopisnik iz Beograda Andreas Ernst.

Sve je više glasova iz Evropskog parlamenta

Podsjećamo, sve je više glasova, posebno iz Evropskog parlamenta, koji traže prekid pristupnih pregovora sa Srbijom ako Beograd ne promijeni svoj kurs.

Dodaje se da je Srbija podržala sve rezolucije u Ujedinjenim narodima u kojima se osuđuje ruska agresija. Međutim, odbija uvođenje sankcija.

"Tako se zemlja izolirala u Evropi. Poput susjedne Mađarske, u Bruxellesu i drugdje je doživljavaju kao buntovnički element", piše ugledni švicarski list.

Kaže se da pritisak EU otkriva razlike među ministrima u Srbiji. Tako ministrica Zorana Mihajlović "bez rezerve osuđuje rusku agresiju i ističe da je svijet podijeljen na dva bloka".

S druge strane, “nacionalistički tvrdolinijaš” Aleksandar Vulin odbacuje “izdaju” Rusije i poziva na prekid evropskih integracija.

Aleksandar Vučić ima posljednju riječ

“Doduše, nije presudno što ministri poput Mihajlović ili Vulina misle ili govore. Predsjednik Aleksandar Vučić i po ovom pitanju ima posljednju riječ. A on, čini se, priprema zemlju za promjenu kursa”, ocjenjuje Ernst u tekstu.

Podsjeća se na Vučićev "tipični predugi monolog" u kojem je dao naslutiti da će Srbija odolijevati pritiscima dok ne postane prevelika.

Brza promjena srbijanske vizne politike

Brza promjena srbijanske vizne politike pokazuje da je pritisak Zapada efikasan u novom geopolitičkom kontekstu, navodi list.

Naime, nakon što su građani Tunisa, Indije ili Burundija - kojima za Srbiju nije potrebna viza - sve više koristili letove za Beograd za odlazak u zapadnu Evropu i traženje azila, Srbija je počela vraćati vize.

Švicarski list podsjeća da su pojedini političari u Bernu ili Beču insinuirali da je srbijanska vizna politika zapravo "duga ruka" Kremlja koji preko Srbije želi preplaviti EU migrantima.

No, pokazalo se da je to teorija zavjere, pišu novine.

Prema autoru, promjena vizne politike pokazuje da EU i dalje ima velik utjecaj na Balkanu.

"Ali morala bi biti spremna postaviti jasne zahtjeve i ponuditi atraktivne nagrade“, dodaje Ernst.

I to jednako vrijedi za pitanje sankcija Rusiji ili pitanje Kosova.

Kad bi se Beogradu dalo do znanja da se mora odlučiti između Moskve i Bruxellesa – i da EU nudi više od nejasne pristupne perspektive – Vučić neće oklijevati ni trenutka“, zaključuje se u tekstu:

"Vučić, kao i gotovo svi Srbi , zna da su to ekonomski i politički napredak zemlje na putu ka Zapadu."