Svijet

Milanović: Rusija mora dobiti rat u Ukrajini

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je održao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu, u fokusu njegovog izlaganja bila je i Rusija, odnosno njena invazija na Ukrajinu.

Dotaknuo se tema ekonomije, ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj te završetka rata u Ukrajini. Jedan od studenata pitao je Milanovića kako će prema njegovom mišljenju završiti rat u Ukrajini. Naveo je da do prestanka agresije može dovesti promjena vlasti u Moskvi.

"Vama je jasno da se o tome govori puno, i da i ljudi koji rade posao kao što radim ja, drugi predsjednici i premijeri govore o tome. U nastupima nekih da se naslutiti što misle, a u nastupima nekih bogami i ne. Ono što govore nažalost neće pomoći Ukrajini", kazao je Milanović na početku odgovora studentu.

"Rusija rat ne smije izgubiti"

"Rusija rat ne smije izgubiti, ona si to ne smije priuštiti, ima ogromnu energiju i resurse da dobije rat protiv skoro svakoga i tu su kao nuklearna sila. Jedini način koji ja vidim da bi mogao dovesti do prestanka ove agresije na Ukrajinu je da se promijeni vlast u Rusiji.

A kroz historiju imamo neko iskustvo kako to izgleda kad se u Moskvi promijeni vlast. Sve od uvjeta globalne krize do toga da se pola svijeta oporavlja od toga sljedećih 50 godina. To vjerovatno ne bi bili nekakvi razdragani momci i djevojke na šarenim biciklima s košaricama naprijed koji su za bratstvo i jednakost", rekao je Milanović.

Milanović: "Rusija mora dobiti rat"

Dodao je da Putina nije upoznao te da ga je dvaput izbjegao. Spomenuo je ruskog šahovskog prvaka Kasparova i kazao da mu je 2014. dao hrvatsko državljanstvo jer je "puno radio za Hrvatsku 90-ih kada nije niko".

"Kako će završiti rat? Dakle Rusija rat mora dobiti, iz vlastite vizure oni ga moraju dobiti. Jedini način da ga ne dobiju je da se promijeni vlast, a to se neće dogoditi bez dogovora SAD-a, Velike Britanije i Rusije. Bez njih nema dogovora", rekao je predsjednik.

Dotaknuo se i obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. "Ne znam što bi Ukrajince neko ovdje mogao naučiti, jer generacija koja bi ih nešto mogla naučiti je odavno u penziji. Ukrajinci trenutno znaju više nego Rusi, a znaju više i od Amerikanaca o stvarima koje su bitne. Sve ostalo je novac", kaže Milanović.

Na kraju je predsjednik zaključio da se Hrvatska mora brinuti sama o sebi. "Ako ne budeš brinuo o sebi, neće ti ni bog pomoći. Današnje vrijeme to pokazuje na zastrašujući način", rekao je.