Svijet

Pristižu nove informacije o drami u Turskoj: 22 rudara izgubila život. Erdogan dolazi na mjesto nesreće

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca objavio je da je broj mrtvih narastao na 22.

"Izgubili smo 22 naših građana u eksploziji u rudniku u Bartınu. Želim Božju milost svakome od njih. Moja sućut našoj naciji. Dajemo sve od sebe kako bismo osigurali da povrijeđeni povrate svoje zdravlje što je prije moguće." rekao je Koca.

Osam rudara je u jedinicama intenzivnog liječenja, a dva aviona su prevezla šest povrijeđenih u bolnice u Ankari i Istanbulu, dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkazao je posjet Diyarbakıru nakon eksplozije u Bartınu i najavio da će otići u Bartın.

"Informacija da je eksploziju koja se dogodila u kamenolomu rudnika koji pripada Glavnoj direkciji TTK-a u okrugu Amasra u provinciji Bartın izazvao transformator nenamjerno je podijeljena. Uzrok eksplozije još nije utvrđen", objavila je državna služba za hitne situacije.

"Prema prvim utvrđenjima, došlo je do eksplozije plina." rekao je nešto kasnije ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Dönmez.

"Najveća želja svih nas je da naši radnici koji su zarobljeni u rudniku budu spašeni živi i sigurni. Ured javnog tužitelja pokrenuo je istragu o eksploziji. Incident će biti istražen u svim svojim dimenzijama." rekao je ministar pravosuđa Bekir Bozdag.