Vijesti

CIK: Izlaznost bolja nego na prošlim Općim izborima. Do sada glasalo 14 posto birača

Na prvoj današnjoj konferenciji za medije Centralne izborne komisije BiH, predsjednik Suad Arnautović kazao je kako je odziv birača do 11 sati bio 14 posto , odnosno na izbore je izašlo 459.989 birača, što je za 3 posto više nego na izborima 2018. godine. Dodao je kako je taj procent još viši, jer u sistem nisu uneseni podaci za Gradačac, Tuzlu, Tešanj i Novi Travnik.

"Nažalost, jedno biračko mjesto Hozići u općini Novi Grad RS još nije otvoreno za glasanje. Pisanu informaciju od gradske izborne komisije nismo dobili, ali predsjednik nam je rekao da je na biračkom mjestu tokom provjere glasačkih listića prije otvaranja zabilježeno po 50 popunjenih glasačkih listića za sve nivoe vlasti. U slučaj su uključeni policija i tužilaštvo. CIK će vjerovatno donijeti odluku o odogađanju izbora na tom biračkom mjestu", kazao je Arnautović.

Dodao je kako pojedina biračka mjesta nisu tvorena tačno u 7 sati, zbog uobičajnih razloga - nisu izvršene pripreme ili je u pitanju nedolazak ili kašnjenje članova biračkog odbora. Arnautović je kazao da je na 12 mjesta došlo do značajnog kašnjenja otvaranja birališta.

"Jedno biračko mjesto u Zenici je mijenjalo lokaciji. Dobili smo informaciju da je to bit mjesto otvoreno u 7 sati, ali da je nakon pola sata utvrđeno da je postavljeno na pogrešnoj lokaciji. U 7,30 mjesto je zatvoreno i preseljeno na lokaciju za koju je određeno da bude postavljeno. Sve je provedeno pod nadzorom policije i niko od posmatrača nije imao primjedbe.

Dobili smo i informaciju iz Operativnog štaba kcije Opći izbori 2022. u vezi sa sigurnosnom situacijom. Ukupan broj događaja koji se mogu smatrati incidentima je 9, od toga u FBiH četiri, u RS jedan i u Distriktu Brčko četiri. jedna je sumnja u krivično djelo i to u RS, a zabilježena su dva remećenja javnog reda, i to u FBiH", kazao je Arnautović.

Kazao je da je u Sanskom Mostu, u O.Š. Modra, prijavljen događaj od strane posmatrača prije glasanja, da je predsjendik biračkog mjesta izvršio neovlaštenu ovjeru glasačkih listića.

"Policija je obavijestila tužioca i naloženo je da se to mjesto zatvori. PU Velika Kladuša j prijavila narušavanje javnog redan i mira jer je građanin fizički nasrnuo na člana biračkog odbora.

Od 10 do 10, 45 u Brčko distriktu, prijavljeno je da simpatizeri i aktivisti jedne stranke neovlašteno utječu na biračku volju glasača", rekao je Arnautović.

Istakao je kako se izborni proces u BiH provodi uredu, ali je naglasio kako stranke na nekim mjestima povlače svoje članove biračkog odbora.

"To smo i predvidjeli da će se desiti i apleujemo da zakonodavac ocijeni da je ovakav način predlaganja članova biračkog odbora ispravan, jer stranke imaju monopol.