Svijet

Nevjerovatno otkriće farmera iz Gaze: Ovo je draže od blaga, to nije lično, pripada svakom Palestincu

Raskošan bizantski podni mozaik koji prikazuje razne šarene ptice i druge životinje slučajno je otkriven u Gazi nakon što je palestinski farmer pokušao posaditi novo drveće na svojoj zemlji.

Salman al-Nabahin iskopao je relikviju prije šest mjeseci dok je radio u svom voćnjaku maslina u izbjegličkom kampu Bureij, oko kilometar od granice s Izraelom.

Pokušavajući shvatiti zašto se neka stabla nisu dobro ukorijenila, Nabahin je rekao da su on i njegov sin počeli kopati. Zatim je sinova sjekira udarila u nešto tvrdo i nepoznato na izgled.

"Tražio sam na internetu… Saznali smo da je to mozaik iz bizantskog doba", rekao je otac sedmero djece, sjedeći pokraj svog otkrića. "Vidim to kao blago, draže od blaga. To nije lično , pripada svakom Palestincu."

Foto: Reuters

Palestinsko ministarstvo turizma i antikviteta saopštilo je da podovi uključuju nekoliko mozaičkih ploča koje prikazuju životinje i druge karakteristike društvenog života tokom bizantskog doba, piše Reuters.

"Arheološko otkriće još je u ranoj fazi i čekamo da saznamo više o tajnama i civilizacijskim vrijednostima", navodi se u saopštenju ministarstva. "Nacionalni istraživački timovi rade u partnerstvu s međunarodnim stručnjacima i naučnicima iz Francuske arheološke škole."

Gaza je bogata antikvitetima, jer je bila važno trgovačko mjesto za civilizacije koje datiraju još od drevnih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, do Rimskog carstva i križarskih ratova.

U posljednjih nekoliko godina došlo se do nekoliko otkrića. Ali zbog nedostatka sredstava i relevantnih stručnjaka, Gaza je obično pozivala međunarodne grupe da pomognu u procesu iskapanja i očuvanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters