Svijet

Von der Leyen u Kijevu sa Zelenskim: Ukrajina sve bliže članstvu u Evropskoj uniji

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po treći put je u Kijevu otkako su ruske snage izvršile invaziju na susjednu zemlju 24. februara – i otkako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij počeo aktivnije tražiti ulazak u Europsku uniju.

U junu je Ukrajina dobila status kandidata, a danas je Von der Leyen izjavila da je "proces uspona te zemlje na dobrom putu".

Impresivna brzina

"Impresivno je vidjeti brzinu, odlučnost, preciznost kojom napredujete. Podržavamo vas gdje god možemo", rekla je na zajedničkoj press konferenciji sa Zelenskim.

"Ne mogu reći da ubrzate proces jer ga vi ubrzavate. To je jako dobro."

Vojni uspjeh

Von der Leyen je dodala da "smo se u isto vrijeme "složili da moramo raditi što je više moguće kako bismo osigurali da Ukrajina ima više posla, više prihoda i da Ukrajini bude što je moguće nesmetan pristup evropskom jedinstvenom tržištu."

Von der Leyen je čestitala Zelenskom na nedavnom vojnom uspjehu Ukrajine u ponovnom preuzimanju velikih dijelova teritorija u regiji Harkov i istaknula kako je bilo impresivno vidjeti kako se "život vratio u Kijev" od njenog posljednjeg posjeta.