Svijet

Ukrajinske snage žestoko napreduju. Proruski čelnici stanovnicima okupiranih područja: Bježite u Rusiju

Čelnici okupiranih dijelova Harkovske regije savjetuju stanovnicima tih područja da se evakuiraju u Rusiju, objavila je ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Administracija koju su imenovali Rusi na okupiranim područjima Harkovske regije rekla je da su dužnosnici spremni osigurati hranu, grijanje i medicinsku skrb, navodi agencija.

Vijest o poruci stanovnicima okupiranih područja stiže nakon što je rusko ministarstvo odbrane objavilo da povlači svoje snage iz ključnih gradova te regije zbog silovitog protunapada ukrajinske vojske.

Sergij Hajdaj, ukrajinski guverner regije Lugansk koja je potpuno pod kontrolom ruskih snaga, rekao je da ukrajinske snage napreduju prema predgrađu Lisičanska. Hajdaj je za televiziju Suspilne rekao da su stanovnici vidjeli ukrajinske vojnike blizu predgrađa.

Prema njegovim riječima, ukrajinski partizani su tijekom noći podigli ukrajinsku zastavu nad Kreminom, gradom u blizini Severodonjecka. Dodao je da ruski okupatori i njihovi kolaboracionisti masovno napuštaju naselja u regiji Lugansk.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su se svoje snage povukli iz Izjuma i Balaklije.

Ministarstvo je u saopćenju, koje je objavio državni medij RIA Novosti, navelo kako je donesena odluka o "pregrupiranju ruskih trupa stacioniranih u regijama Balaklije i Izjuma te pojačavanju snaga u Donjecku kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije i oslobodio Donbas".

Dodalo je da je organiziran niz "aktivnosti kojima se odvraćala pažnja kako bi se prikrile prave misije trupa i omogućilo povlačenje".