Sport

Nakon fantastične partije: Može li se Dončić porediti s Draženom?

Aleksandar Petrović, ne slaže se s usporedbama Luke Dončića s njegovim bratom Držaenom zbog razlike u stilu igre i saigračima koje su imali oko sebe.

Prije dva dana Luka Dončić priuštio je ljubiteljima košarke širom svijeta učinak kakav u historiji Evropskog prvenstva nije viđen 65 godina.

Fantastična partija

Slovenska superzvijezda (23) zabila je 47 koševa protiv Francuske, smjestivši se na drugo mjesto ljestvice najboljih strijelaca u jednoj utakmici, prestigavši ​​legendarnog grčkog beka Nikosa Galisa.

Nakon utakmice mnogi ljubitelji košarke i znalci uspoređivali su Luku s još jednom legendom - Draženom Petrovićem.

Hrvatski informativni portal odlučio je kontaktirati starijeg brata pokojnog Dražena Petrovića, Aleksandra Ac' Petrovića kako bi iz prve ruke prokomentirao je li poređenje ispravna, prenosi Basketnews.

"Čuo sam te komentare, a razlog je bio "korištenje" jezika i lakoća kojom igra. Ali, isto tako moram reći da je Dražen uglavnom igrao na bitno drugačiji način nego Dončić danas, odnosno kao šuter koji je izlazio iz bloka", kaže Aco, čuveni trener i bivši seletkor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Ovako kako Dončić igra danas, odnosno kao playmaker, i uz slobodu koju ima u igri, Dražen je s Dudom Ivkovićem igrao samo na Eurobasketu 1989. godine.

“Uz dužno poštovanje prema Sloveniji, Dražen je tada imao sa igrače kao što su Toni Kukoč, Dino Rađa, Vlade Divac, Žarko Paspalj i drugi.

Taj Eurobasket je ujedno bio i najdominantnije Evropsko prvenstvo u historiji, jer je reprezentacija Jugoslavije pobjeđivala s tridesetak razlike u nizu, uključujući i Grčku s Galisom u finalu. Zato je teško uspoređivati."

Jugoslavija je prošla grupnu fazu Eurobasketa 1989., pobjeđujući Grčku, Bugarsku i Francusku s prosječnom razlikom od 24 poena.

Dominantni nastupi

Polufinale protiv Italije i finale protiv Grčke nisu bile puno teže, pobjede su ostvarili sa 17, odnosno 21 košem razlike.

Dražen Petrović postao je MVP turnira. Košarkaški Mozzart u finalu je zabio 28, a u prosjeku turnira 30 koševa, zaostavši samo za Galisom koji je Eurobasket završio s prosjekom od 35,6.

"Dončića je teško procijeniti jer je on igrač koji je stalno u kontaktu, a uz ovako lošu sudačku postavu svaki njegov posjed je kontakt", objasnio je Petrović.

"Ovo što on radi na parketu i kako je igrao protiv Njemačke i Francuske, kada mu je voda došla do grla i kada je uzeo stvar u svoje ruke, to je super. Pa ni poraz od BiH im nije naštetio, jer Dončić ih je doveo do prvog mjesta u grupi, a uspio je to s povrijeđenim Mikeom Tobeyjem."