Svijet

Umrla je kraljica Elizabeta II

Kraljica Elizabeta II, britanski monarh s najdužim stažem, umrla je u Balmoralu u dobi od 96 godina, nakon što je vladala 70 godina, javlja BBC.

Vijesti o kraljičinom zdravlju koje su zabrinule javnost stigle su još jutros, a tokom dana se kraljevska porodica okupila na njenom imanju u Škotskoj.

BBC je ranije danas zbog vijesti o zdravstvenom stanju kraljice danas prekinuo redovito emitiranje programa. Voditelj Huw Edwards nosio je tamno odijelo, bijelu košulju i crnu kravatu, u skladu s BBC-jevim kodeksom odijevanja kada umre član kraljevske porodice . Lov na nagodbe prekinut je u 12:39 kako bi se emitirala izjava iz Buckinghamske palače kojom se javnost upozorava na zabrinutost kraljevskih liječnika za kraljičino zdravlje. Od tada je kanal emitirao kontinuirane vijesti o kraljičinom zdravlju.

Kraljičin bivši sekretar za medije Dickie Arbiter ranije danas je kazao da bismo trebali biti zabrinuti, naglasivši da je ovo situacija bez presedana.

"Ovo je porodični trenutak, ali je također vrlo važan trenutak ne samo za naciju nego i za Commonwealth", rekao je za BBC-jevu emisiju World at One.

"Bit će zabrinutost u cijelom svijetu, u svakoj zemlji koja ima posla s Ujedinjenim Kraljevstvom ili je imala posjet kraljice. Ona je međunarodna figura, na prijestolju je 70 godina - to je dugo, tako da mislim da će vladati globalna zabrinutost", kaže on.