Zdravlje

Obratite pažnju kada kupujete: Znate li šta zapravo znače brojevi na jajima i kakve podatke oni kriju?

Na jajima se obično mogu vidjeti brojevi od nula do tri, a malo ko zna šta zapravo oni znače.

Mnogi ljudi kupuju jaja u trgovinama ili na tržnicama, a da pritom niti ne obraćaju pažnju na oznake koje stoje na njima.

Na jajima se obično mogu vidjeti brojevi od nula do tri, a malo ko zna šta zapravo oni znače. Influencerica Nastasja Nedimović, koja se bavim promocijom zdravog načina života, objasnila je kako prepoznati oznake na jajima.

"Podjela je označena brojevima na pakiranjima jaja. Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja. Broj jedan označava jaja iz slobodnog uzgoja. U pitanju su kokoši koje provode vrijeme na otvorenom, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani, insektima i travi, imaju prostora i slobodno trče. I ona predstavljaju najbolji izbor u odnosu na cijenu i ponudu u našim marketima", navela je.

Broj tri nije preporučiv

Ti se brojevi, kako kaže, nalaze na etkiketi koja je zalijepljena na pakrianju, obično negdje sa strane i još zapisano sitnim fontom da se baš i ne vidi. Uglavnom neće biti na prednjoj strani gdje je logotip i naziv brenda.

Zatim je pojasnila broj dva. "Kokoši se ne nalaze u kavezu, ali ne provode vrijeme na otvorenom, ne jedu svoju prirodnu hranu, zbijene su u veoma malom prostoru i ne kreću se slobodno", pojašnjava.

I na kraju broj tri, odnosno uzgoj iz kaveza. "To nikako nije dobro, kokoši se nalaze u kavezu, zbijene su, nikada nisu vidjele svjetlost dana i pravu hranu. Znači, to nikako ne kupujte", kaže Nastasja, koja je ujedno i nekadašnja vaterpolistica i žena koja je u trudnoći pobijedila rak.

Zatim je izdvojila i jednu varku. "Na pakiranju piše vegetarijanska ishrana kokoši, i sto posto prirodno. A po broju 3 na pakovanju možemo vidjeti da su jaja iz kaveznog, odnosno baterijskog uzgoja", naglašava.