Nauka

Neočekivano otkriće u rovu Atacama, na dubini od 8000 metara, podiglo alarme u svijetu

U januaru je naučna ekspedicija postigla historijski događaj. Prvi put su se spustili na više od 8000 metara dubine kako bi istražili misterije skrivene u dubinama brazde Atacama, koja se nalazi 160 kilometara od čileanske obale. Međutim, nakon ovog velikog postignuća, otkrili su nešto od čega su se naježili i skrenuli pažnju cijelom čovječanstvu.

Brazda Atacama je rov dubok više od 8000 metara. Nalazi se uz obale Čilea i Perua. Do početka ove godine niti jedan čovjek to nije vidio direktno i vlastitim očima, ali to se promijenilo radom naučnika s Millennium Institute of Oceanography pri Univerzitetu Concepción, Čile, koji su prvi put izveli silazak u misterije oceana. Osim velikog uspjeha koji je značio postizanje cilja na ličnom i poslovnom planu, otkrili su nešto što ih je potpuno zbunilo.

'Podvig da su ljudi po prvi put došli do dna jarka Atacama, vijest se proširila cijelim svijetom', rekao je Osvaldo Ulloa, direktor Millennium Institution of Oceanography. No, nije to bila sva sreća, jer su naišli na nešto šokantno: na dubini od 8000 metara pronašli su plavu plastičnu vrećicu.

Šokantno otkriće u brazdi Atacama

"Bila je to kanta hladne vode da provjerimo je li naše smeće ispred nas", stručnjak, koji je zajedno s Rubenom Escribanom, zamjenikom direktora Instituta, imao priliku ostvariti svoj san i ući u dubine Perua. Posjetio je čileanski rov po prvi put, zajedno s američkim istraživačem Victorom Veskovom, koji je 2019., kako je zabilježio BBC, postao prva osoba koja je posjetila pet najdubljih tačaka pet okeana na posebno izgrađenoj podmornici kako bi izvršila misiju.

Novinski portal The counter objavio je prve slike historijske ekspedicije koja je sa sobom donijela vrlo uznemirujuće otkriće za cijelo čovječanstvo. U njima je bilo moguće jasno razaznati plavu vreću za smeće Spustila se više od 8000 metara dok nije stigla u dubine oceana. Ovo je bio poziv na buđenje za sve ljude da udvostruče svoje napore i istinski shvate obim zagađenja i štete okolišu.

Konkretno, plastika će stoljećima ostati na dnu mora, rekao je Osvaldo Ulloa, koji je vlastitim očima mogao vidjeti strašne posljedice ljudskih postupaka.

Slično tome, čileanski okeanograf pozvao je na svijest o zabrinjavajućoj situaciji koju je zatekao kada je izvršio misiju u januaru ove godine. “Istina je da je vrlo zanimljivo znati da se smeće nalazi na dubini većoj od 8 hiljada metara. Moramo napraviti hitnu kulturološku promjenu i prestati misliti da je okean veliko smetljište', završio je.

Slične vijesti