Svijet

Nakon HIMARSA Ukrajina dobija još jedno zastrašujuće oružje, postoji samo 2000 ovakvih primjeraka u cijelom svijetu

Vojni stručnjak Ivan Kiričevski iz Defense Expressa govorio je o karakteristikama visokopreciznih artiljerijskih granata Vulcana, koje mogu uništiti uljeze na udaljenosti većoj od 80 kilometara (modifikacija Vulcano 127 GLR). Neki izvori navode maksimalni efektivni domet pogotka do 100 kilometara. Tu vrijednost, međutim, nije potvrdio proizvođač.

Prema specifikaciji proizvođača, ovo oružje pripada porodici nevođenog (BER – Ballistic Extended Range) i vođenog (GLR – Guided Long Range) streljiva za 76 mm, 127 mm mornaričke topove i 155 mm kopnene artiljerijske sisteme. Stručnjak komentira da modifikacije Vulcano produženog dometa koriste pogonsko punjenje – bilo plinski generator ili mini-mlazni motor – za postizanje iznimno velikog dometa paljbe.

Projektil Vulcano posebno je dizajniran za poboljšanje performansi uobičajenih tipova streljiva istog kalibra, kako u dometu tako iu točnosti. Kompatibilnost s postojećim cijevima topova od 127 mm jedna je od glavnih prednosti. Izvana, streljivo izgleda gotovo identično konvencionalnim mecima.

Ovi jedinstveni projektili mogu se koristiti protiv nepokretnih i pokretnih 'tačkastih' ciljeva. Vjerovatnost kolateralne štete znatno je smanjena. Školjka koristi navođenje temeljeno na GPS-u i podržava mogućnosti oblikovanja putanje. Maksimalno moguće odstupanje od cilja je manje od 5m unutar svih operativnih dometa.

Čaura je ispunjena takozvanim neosjetljivim eksplozivom koji štiti metke od nezgoda tokom transporta i rukovanja. Okidač detonacije generira radiofrekvencijski (RF) programabilni upaljač koji ima različite funkcije, uključujući visinomjer, trenutni i odgođeni udar. Također je moguće zamijeniti RF osigurač namjenskim terminalnim senzorima za samonavođenje. U ovom slučaju, sistem aktivnog navođenja uključuje se neposredno prije nego što oružje udari u cilj.

Zanimljivo je da se projektil može programirati za krajnji napadni kut do 90°, što u biti znači vertikalni pad. Na taj način je vjerovatnost detekcije projektila od strane neprijateljskih odbrambenih sistema svedena na minimum.

Prema nedavnom saopštenju Savezne vlade Njemačke, ova zemlja namjerava Ukrajini prebaciti 225 jedinica Vulcano projektila. Stručnjak također napominje da u svijetu postoji samo oko 2000 ovakvih projektila.

"Projektili su uspješno testirani s francuskim samohodnim topovima CAESAR i njemačkim Panzerhaubitze 2000." Očito će se takvo streljivo koristiti za uništavanje kompaktnih neprijateljskih ciljeva kao što su zapovjedna mjesta”, rekao je Kiričevski.

Stručnjak je dodao da su Rusi nakon što su HIMARS MLRS američke proizvodnje pokazali svoju učinkovitost na bojnom polju počeli dekoncentrirati svoja skladišta streljiva. Siguran je da će ukrajinske oružane snage od sada gađati mete ovog tipa granatama Vulcano.