Svijet

Sklopljen dogovor Irana i Rusije: Na nebu iznad Ukrajine pojavit će se nešto što je zaprepastilo Zapad

Rusija navodno planira koristiti novi iranski satelit za špijuniranje ukrajinske vojske i poboljšanje njenog prikupljanja obavještajnih podataka, u znak produbljivanja vojne saradnje između dviju zemalja.

Ova vijest dolazi nakon što su ukrajinski dužnosnici u subotu rekli da je Moskva primila iranske naoružane bespilotne letjelice koje bi mogle "dramatično" utjecati na rat, piše Telegraph.

Ruski inženjeri pripremaju se lansirati satelit pod nazivom Khayyam u svemir iz lansirnog pogona Baikonur u Kazahstanu 9. augusta, što je kulminacija četverogodišnjeg projekta.

Iran tvrdi da će se satelit, koji je proizvela ruska svemirska agencija Roscosmos, koristiti za praćenje korištenja vode i poljoprivrede.

Opremljen naprednim kamerama

No letjelica je opremljena naprednim kamerama visoke rezolucije i, prema Washington Postu, Rusija prvo želi koristiti satelit nekoliko mjeseci.

Navodno ga planira koristiti za špijuniranje ukrajinske vojske prije nego što kontrolu nad letjelicom preda Iranu.

Mogućnost da Rusija i Iran koriste satelit za špijuniranje neprijatelja upalila je zvona za uzbunu na Zapadu i mogla bi ugroziti oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je propao pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Razgovori su ponovno započeli u petak u Beču.

Uključivanjem Teherana u svoju mrežu opskrbe oružjem, Kremlj gradi savez koji podupire njegov rat u Ukrajini. Ta podrška već se počela isplaćivati.

Iran je već poslao 46 bespilotnih letjelica Rusiji, rekao je Aleksej Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Prema nekim izvještajima, čini se da je njihova upotreba već zabilježena", rekao je.

Iran se pojavio kao vodeći proizvođač naoružanih dronova, a ukrajinski dužnosnici tvrde da je 46 već poslano u Rusiju

Iran se pojavio kao vodeći proizvođač naoružanih dronova. Prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin odletio je u Teheran na trilateralni sastanak s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Uoči sastanka, dužnosnici su rekli da će gospodin Putin zatražiti podršku Irana za svoj rat i opskrbu bespilotnim letjelicama.

Zapadni obavještajci rekli su da je Rusija izgubila velik dio svojih dronova u prvih nekoliko sedmica rata. Također je rečeno da je većina ruskih dronova Orlan namijenjena za izviđanje, a ne za napade.

Dronovi su odigrali veliku ulogu u ukrajinsko-ruskom ratu.

Ukrajinske bespilotne letjelice Bayraktar turske proizvodnje gađale su ruske tenkove i brodove projektilima, dok su komercijalne bespilotne letjelice bacale ručne granate niz otvore tenkova.

Jedan od najboljih dronova u svijetu

Iranski dron Shahed 129 - veliko bespilotno vozilo koje može ispaljivati ​​protutenkovske projektile i prenositi slike i video - smatra se jednim od najboljih u svijetu.

Napravljen po uzoru na američki MQ-1 Predator i izraelski Hermes 450, ima raspon krila nešto kraći od dužine londonskog autobusa i može letjeti brzinom od oko 160 kilometara na sat do dometa od 200 kilometara.

Stručnjaci su opisali Shahed 129 kao "vrlo sposoban" i "kičmu" iranske flote dronova.

Ruski dužnosnici nisu komentirali, ali prokremaljski ruski vojni analitičari govorili su o potencijalnom utjecaju Shahed 129.

Genadij Aljehin, ruski vojni analitičar, rekao je da bi oni mogli biti prebačeni u jedinice pobunjenika u Donjecku.

“Ako narodna milicija dobije svoje dugometne jurišne bespilotne letjelice [i tu] snagu i tačnost uništavanja, onda bi se situacija na prvoj liniji mogla dramatično promijeniti”, rekao je za novinsku web stranicu Gazeta.ru.