Svijet

Ovo niko nije očekivao. Šokantni detalji novog izvještaja: Rusima nedostaje projektila za napad na kopnene ciljeve

Na području Donbasa ukrajinske snage i dalje odbijaju pokušaje napada na elektranu Vuhlehirsk, objavilo je danas britansko ministarstvo odbrane u novom izvještaju svojih obavještajaca. 

U izvještaju se navodi da je rusko granatiranje fokusirano na područja oko gradova Kramatorsk i Siversk. Jučer je guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim rekao da su ruske snage upotrijebile sedam projektila protuzračne odbrane za napad na infrastrukturu, skladišta i energetska postrojenja.

Britanski obavještajci pišu kako je Rusija pojačala upotrebu raketa za protuzračnu odbranu zbog kritičnog nedostatka projektila za napad na kopnene ciljeve. Dodaju da je Rusija gotovo sigurno od početka rata blizu Ukrajine rasporedila S-300 i S-400 protuzračne odbrambene sisteme, dizajnirane za obaranje aviona i projektila na velikim udaljenostima.

Ovo oružje ima relativno male bojeve glave, dizajnirane za uništavanje aviona. Moglo bi predstavljati značajnu prijetnju vojnicima na otvorenom i u slabije građenim zgradama, ali je malo vjerojatno da će probiti čvrste strukture.

Postoji velika vjerojatnost da će ovo oružje promašiti ciljeve i uzrokovati civilne žrtve jer projektili nisu optimizirani za ovu ulogu, a vojnici koji njime barataju nemaju dovoljno obuke, tvrde britanski obavještajci.