Svijet

Požari haraju Evropom: Vatra u Sloveniji prijeti kućama, u Italiji poginula žena, haos u Grčkoj i Španiji

Gotovo cijela Evropa pod udarom je toplinskog vala, a šumski požari progutali su desetine hiljada hektara. Slovenska regija Kras bori se s nezapamćenim požarom, koji je dosad zahvatio više od 2.000 hektara.

U gašenju požara pomagao je i hrvatski kanader koji se zbog gustog dima i nepreglednog neba morao vratiti u Pulu, prenosi HRT.

U pomoć je stigao i helikopter hrvatske vojske. Iako je vatra još daleko od naselja, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija stanovnika iz sela na području požara.

Evakuacija građana

Italijanski mediji javljaju da je u Cialli, blizu granice sa Slovenijom, poginula Elena Lo Duca (55), odlikovana koordinatorica općinske civilne zaštite koja je bila angažirana u operacijama gašenja požara u zaseoku Prepotto kada ju je prignječilo stablo.

Kako bi obuzdala najveći požar u slovenskoj povijesti, vojska je već potrošila više od pola miliona litara vode. U općini Miren-Kostanjevica evakuirano je nekoliko stotina građana.

"Požari se pojavljuju širom Evrope zbog čega je sistem Evropske unije za hitne intervencije preopterećen. Srećom, Slovenija ima mnogo vatrogasaca", istaknuo je Robert Golob, slovenski premijer.

Vatra je uzrokovala detonaciju brojnih eksplozivnih naprava iz Prvog svjetskog rata zaostalih na području Krasa. Požar se u Sloveniju proširio nošen vjetrom iz susjedne Italije.

U Toskani je tokom noći evakuirano 500 građana.

Europski povjerenik za upravljanje krizama, Slovenac Janez Lenarčič je u utorak zahvalio susjednim zemljama koje su poslale helikoptere i kanadere, no upozorio je i na ograničenost takve pomoći u vrijeme kada veliki požari istovremeno bukte u više mediteranskih zemalja.

Šumski požar koji je harao okolicom grčke Atine stavljen je pod kontrolu. Iako je vatra većinom ugašena, helikopteri nastavljaju zalijevati područje jer je opasnost od novih požara i dalje velika.

Vatrena buktinja domove je u pretvorila u pepeo.

Dramatične slike

Dramatične snimke stižu iz španske pokrajine Zaragoze. Vojna jedinica za hitne intervencije prolazi cestama okruženim plamenom kako bi požare stavila pod kontrolu.

U sjevernoj Galiciji izgorjelo je više od 10.000 hektara. Španija se već 10 dana bori s toplinskim valom, temperature su dosezale čak 45 stepeni. U plamenu je i šuma na Kanarima.

A u Francuskoj su vatrogasci donekle izašli na kraj s vatrom koja je danima proždirala šume i nisko rastinje. Evakuirano je gotovo 40 000 ljudi. Posljedice požara su strašne, 20.000 hektara šume nestalo je u plamenu.

Na vatrenu stihiju koja hara Starim Kontinentom osvrnuo se i papa Franjo, pozivajući čelnike razvijenih zemalja da se suoče sa sve izraženijim klimatskim promjenama.