Životni stil

Makovice s pekmezom – kolač koji ponosno stoji uz bok najmodernijim slasticama

Ponekad smo stvarno oduševljeni i iznenađeni kako su naše bake znale od sasvim malo sastojaka pripremiti genijalna jela. Takve su i makovice s pekmezom, jelo za koje se kladimo da će te ostaviti bez teksta

Sastojci:

  • 3 dag svježeg kvasca
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 2 dl masti
  • 7 dl brašna
  • ½ kašičice soli
  • 15 dag miješane marmalade
  • 4 kašike nemljevenog maka
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Prosijano brašno stavite u zdjelu, dodajte kiselo vrhnje, mast, so i izmrvljeni kvasac, pa zamijesite glatko tijesto.
  2. Zatim ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, oblikuj loptu i valjkom razvaljaj na ½ cm debljine. Izrežite pravouglove 10x8 cm i na svaki stavite malo marmalade, savijte ih kraćom stranom u roladu i pospite makom.
  3. Redajte ih u nenamašćeni lim s uvijenom stranom na dole, s razmakom od 2 cm. Pokrijte ubrusom i držite na toplom mjestu da se ponovno dignu oko 40 minuta.
  4. Ako su se u limu sastavile lako ćeš ih razdvojiti nakon što se ispeku. Zatim lim stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednje jakoj temperature oko 35 minuta. Pečene, još tople makovice posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite.
  5. Sitni kolači od tijesta s kvascem najukusniji su topli, stoga ne gubite previše vremena u dekoriranju!

Slične vijesti