Svijet

Rusku novinarku koja je objavila status o Mariupolju poslali na psihijatriju: ‘Nemoguće je šutjeti kad znate za smrt hiljadu nevinih ljudi’

Ruska novinarka i aktivistica premještena je u psihijatrijsku bolnicu nakon što je optužena za objavljivanje "lažnih vijesti o ruskoj vojsci", objavili su njeni kolege iz medijske kuće RusNews.

Maria Ponomarenko (44) uhapšena je u Sankt-Peterburgu u aprilu zbog navodnog objavljivanja informacija o ruskom granatiranju pozorišta u Mariupolju na Telegram kanalu Bez cenzure. Prijeti joj do 10 godina zatvora.

Tužitelji su kao jedan od dokaza da je širila laži naveli i ovaj komentar: "Nemoguće je šutjeti kad znate za smrt hiljadu nevinih ljudi."

Ponomarenko je sad premještena u psihijatrijsku bolnicu. Ondje će ostati oko mjesec dana i bit će podvrgnuta psihijatrijskom vještačenju, piše RusNews pozivajući se na njenog avokata Sergeja Podolskog.

Novinarki trenutno nije dopušteno vidjeti porodicu ni prijatelje, a zabranjeno joj je i primiti pisma. Dozvoljeno joj je kontaktirati jedino advokata.

Još jednoj aktivistici, Aleksandri Skočilenko, zbog optužbi da je širila lažne vijesti o vojsci prošlog je mjeseca naređeno da se podvrgne psihijatrijskom vještačenju. Skočilenko je naljepnice s cijenama u supermarketu zamijenila informacijama o napadu na pozorište u Mariupolju.

Ponomarenko je ranije bila kažnjavana zbog svog aktivističkog rada.

U avgustu 2020. kažnjena je sa 180 dolara zbog videa na TikToku u kojem je pisalo: "Idemo nahraniti golubove 8. avgusta. Ptičice su gladne." Tužitelji tvrde da je ta poruka poticala ljude na učestvovanje u nedozvoljenim skupovima solidarnosti s prosvjednicima u gradu Habarovska. Ponomarenko je morala platiti 180 dolara kazne i zbog nošenja maske s natpisom "Putin mora dati ostavku" na jednom od sudskih ročišta.

Njen advokat tvrdi da tužitilaštvo nema dovoljno dokaza da je status o napadu na kazalište u Mariupolju doista napisala i objavila njegova klijentica.