Jeste li čuli za kolokithokeftedes? Riječ je o finim popečcima od tikvica, feta sira i začinskog bilja koje su iznimno popularne u Grčkoj tokom ljetne sezone. Ime ovoga jela potječe od grčke riječi kolokitho koji označava tikvu i keftedes koji označava mesnu okruglicu.
Naribane tikvice i sir se povezuju s jajetom i brašnom ili krušnim mrvicama, a često se u smjesu dodaje i luk. Začinjavaju se najčešće sa svježim koprom i mentom, a može se dodati i peršin, origano, pa čak i bosiljak.
Ako na raspolaganju nemate feta sir, poslužiti se možete i sa slanim kozjim sirem kefalotyri koji popečcima daju dodatnu dubinu okusa.
Sastojci za grčke popečke od tikvica:
- 450 g tikvica
- 50 g smrvljenog feta sira
- 30 g brašna po potrebi
- 2 mlada luka
- 2 kašike nasjeckanog svježeg kopra
- 2 kašike nasjeckanog svježeg peršina
- 1 jaje
- 1 manji luk
- so i biber po želji
- ulje za prženje
Priprema grčkih popečaka od tikvica:
- Naribajte tikvice i luk na trakice, stavite povrće u posudu i sve zajedno posipajte s nešto soli. Pustite tako da odstoje oko 10 do 20 minuta.
- Dobro iscijedite vodu iz povrća i odložite tikvice i luk sa strane.
- Feta sir pomiješajte s jajetom i nasjeckanim koprom, peršinom te nasjeckanim zelenim dijelom mladog luka.
- U smjesu dodajte ocijeđene tikvice i luk, dobro promiješajte te začinite sa solju i paprom po želji. Dodajte i brašno.
- Na tavi zagrijte ulje pa dodajte po kašiku-dvije pripremljene smjese. Pecite popečke od tri do četiri minute dok ne dobiju laganu zlatno-smeđu boju, pa okrenite i nastavite peći otprilike isto vrijeme.
- Pečene popečke stavite na papir za upijanje masnoće i poslužite tople s umakom tzatziki. Dobar tek!