Životni stil

Idealno za ljetni ručak: Recept za grčku verziju prefinih popečaka od tikvica i sira

Jeste li čuli za kolokithokeftedes? Riječ je o finim popečcima od tikvica, feta sira i začinskog bilja koje su iznimno popularne u Grčkoj tokom ljetne sezone. Ime ovoga jela potječe od grčke riječi kolokitho koji označava tikvu i keftedes koji označava mesnu okruglicu.

Naribane tikvice i sir se povezuju s jajetom i brašnom ili krušnim mrvicama, a često se u smjesu dodaje i luk. Začinjavaju se najčešće sa svježim koprom i mentom, a može se dodati i peršin, origano, pa čak i bosiljak.

Ako na raspolaganju nemate feta sir, poslužiti se možete i sa slanim kozjim sirem kefalotyri koji popečcima daju dodatnu dubinu okusa.

Sastojci za grčke popečke od tikvica:

  • 450 g tikvica
  • 50 g smrvljenog feta sira
  • 30 g brašna po potrebi
  • 2 mlada luka
  • 2 kašike nasjeckanog svježeg kopra
  • 2 kašike nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 jaje
  • 1 manji luk
  • so i biber po želji
  • ulje za prženje

Priprema grčkih popečaka od tikvica:

  1. Naribajte tikvice i luk na trakice, stavite povrće u posudu i sve zajedno posipajte s nešto soli. Pustite tako da odstoje oko 10 do 20 minuta.
  2. Dobro iscijedite vodu iz povrća i odložite tikvice i luk sa strane.
  3. Feta sir pomiješajte s jajetom i nasjeckanim koprom, peršinom te nasjeckanim zelenim dijelom mladog luka.
  4. U smjesu dodajte ocijeđene tikvice i luk, dobro promiješajte te začinite sa solju i paprom po želji. Dodajte i brašno.
  5. Na tavi zagrijte ulje pa dodajte po kašiku-dvije pripremljene smjese. Pecite popečke od tri do četiri minute dok ne dobiju laganu zlatno-smeđu boju, pa okrenite i nastavite peći otprilike isto vrijeme.
  6. Pečene popečke stavite na papir za upijanje masnoće i poslužite tople s umakom tzatziki. Dobar tek!

Clicky