Svijet

Njemački kancelar Scholz pozdravio dogovor o prijemu Švedske i Finske u NATO

Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je dogovor o prijemu Švedske i Finske u NATO.

"Ovo je veoma, veoma važna stvar za nas. Obje države se veoma dobro uklapaju u naš savez", rekao je kancelar Scholz na samitu NATO-a u Madridu, glavnom gradu Španije.

Ministri vanjskih poslova Turkse, Švedske i Finske potpisali su u utorak u Madridu tripartitni memorandum o razumijevanju o procesu članstva nordijskih država u NATO-u. Finska i Švedska su potpisivanjem sporazuma obećale da će riješiti sigurnosnu zabrinutost Ankare zbog njihovog stava prema terorističkim grupama PKK i FETO, čime su utrli put svom članstvu u NATO-u.

Uz humanitarnu i finansijsku pomoć, Scholz je također obećao da će Ukrajini isporučiti još oružja.

"Oružje koje je Ukrajini hitno potrebno bit će spremno. Nastavit ćemo to koliko god bude potrebno kako bi se Ukrajina mogla braniti", rekao je on.

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht izjavila je da će njena zemlja Ukrajini isporučiti još tri samohodne haubice tipa Panzerhaubitze 2000.

Lambrecht je također najavila da će Njemačka podržati snage visoke spremnosti NATO-a sa 15.000 vojnika.

Iz zaliha njemačke vojske u Ukrajinu je do sada isporučeno sedam teških artiljerijskih vozila dometa do 40 kilometara.

Predsjednici i šefovi vlada država članica NATO-a započeli su danas zasjedanje na samitu u Madridu.

Prva sesija je o Ukrajini, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u uvodnom izlaganju da će biti donesene važne odluke za jačanje alijanse u svijetu u kojem “autoritarni režimi“, poput Rusije i Kine, osporavaju poredak zasnovan na pravilima.

Očekuje se da se u Madridu usvoji novi dokument strateškog koncepta NATO-a, a Stoltenberg je kazao da će saveznici ojačati kapacitete za odvraćanje i odbranu te da će otvoriti vrata Švedskoj i Finskoj uz formalni poziv. NATO samit će trajati od 28. do 30. juna.