Svijet

U Evropu zbog ruskog oklopa dolaze zaboravljene američke ‘bradavičaste svinje’. Evo šta je posrijedi

U sklopu multinacionalnih borbenih vježbi članica NATO-a u istočnoj Evropi sve učestalije učestvuju američki avioni dizajnirani za uništavanje ciljeva na zemlji, a kojima je uža specijalnost za vrijeme Hladnog rata trebalo biti uništavanje sovjetskih tenkova u slučaju napada na zapadnu Evropu. Iako avioni za blisku podršku dolaze u jeku ruske ofanzive na nekoliko ratišta u Ukrajini, a učestvovali su i u vježbama preciznog gađanja sa sistemom HIMARS, koji su Amerikanci donirali Ukrajini, Pentagon zasad ističe da te letjelice služe tek za zajedničku obuku članica NATO-a. Evo o čemu je riječ.

Jedinice Nacionalne garde Marylanda poslale su nedavno flotu od deset jurišnih aviona tipa A-10C Thunderbolt II kako bi učestvovali u multinacionalnim vježbama NATO-a u istočnoj Evropi. Jurišni avioni tog tipa, koje piloti zbog karakterističnog prednjeg dijela nazivaju 'bradavičastim svinjama' (Warthog), učestvovali su samo tokom proteklog maja u vježbama u čak deset zemalja članica NATO-a. Vježbe su, otkriva Defense News, portal blizak Pentagonu, održane u Litvi, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Norveškoj i Sjevernoj Makedoniji kao najnovijoj članici NATO-a. Prema navodima tog portala, A-10 je učestvovao u vježbama podrške padobranskim snagama kao bliska podrška iz zraka, a valja napomenuti da se našao na evropskom tlu nakon petogodišnjeg izbivanja.

Iako se pojava A-10 u Evropi poklapa s ruskom agresijom na Ukrajinu, u Pentagonu tvrde da se korištenjem tog tipa aviona samo promiče koncept agilnog borbenog djelovanja s ciljem da jedinice budu fleksibilnije i manje se oslanjaju na stalne baze širom svijeta. Pritom treba podsjetiti da su pojedini vojni stručnjaci i američki kongresmeni bezuspješno pozivali Pentagon da posudi A-10 Ukrajincima kako bi stekli dodatnu vatrenu moć.

'Ugošćenje Warthoga u Evropi pruža dodirne tačke za obuku s našim saveznicima i partnerima, što daje dodanu vrijednost NATO-voj koaliciji', pojasnio je glasnogovornik 175. krila Nacionalne garde Marylanda, Ben Hughes, dodajući da su te vježbe zakazane još prije više od godinu dana. Precizirao je pak da su avioni A-10 u vježbama održanim u maju ispalili ukupno 17.211 granata iz sedmocijevnog topa GAU-8 Avenger kalibra 30 milimetara, 18 laserski navođenih raketa AGR-20, šest raketa zrak-zemlja AGM-65 Maverick i 12 inertnih bombi BDU-50. Stoga ne čudi to da se A-10 smatra letećom topovnjačom čija je isključiva namjena uništiti što više neprijateljskog oklopa na zemlji.

'Ovaj avion i njegov oružani sistem dizajnirani su za to da se suprotstave oklopnom napadu u Evropi', ustvrdio je u martu u pozivu Pentagonu da uputi nekoliko A-10 kao ispomoć Ukrajincima bivši pomoćnik sekretara američke ratne mornarice za brodogradnju i logistiku Everett Pyatt. Analitičar je ukazao na to da su se A-10 pokazali učinkovitima za vrijeme Pustinjske oluje u okruženju bogatom ciljevima, a smatra ga sličnim trenutnim ruskim snagama u Ukrajini. Penzionisani oficir američkog ratnog zrakoplovstva Buzz Patterson je pak udarnu moć A-10 ukratko prokomentirao riječima: 'Ruski konvoj od 40 milja = san američkog pilota A-10.'

Moćne 'bradavičaste svinje' provele su većinu posljednjih nekoliko decenija u Centralnoj komandi SAD u sklopu američkih ratova u Afganistanu, Iraku i Siriji, no stručnjaci ističu da Evropa postavlja znatno drugačije scenarije borbe.

'U Afganistanu i Iraku provodili smo operacije uništavanja oklopa bez potrebe za pratnjom lovaca i aviona za uništavanje neprijateljske protuzračne odbrane. U Evropi je situacija drugačija i potrebno je znatno više od onoga što se poduzimalo u borbama u pustinji', kazao je vojni analitičar Daniel Norton iz neprofitne analitičke kuće Rand Corp., koja učestalo savjetuje američko ratno zrakoplovstvo, a finansira se iz državnog budžeta. Norton je istaknuo da raspoređivanje A-10 u Evropi vidi kao priliku da taj avion istraži koje taktike i tehnike najbolje funkcioniraju sa saveznicima unutar NATO-a, a ne kao signal Rusiji, ili demonstraciju sposobnosti 'leteće topovnjače' u potencijalnom sukobu.

Dvomotorni jurišni A-10 razvijen je krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je postalo jasno da američko ratno zrakoplovstvo hitno treba specijalizirani avion za uništavanje sovjetskih tenkova u slučaju napada na zapadnu Evropu. Američko ratno zrakoplovstvo je u raspisanoj specifikaciji zatražilo jednostavan i otporan jurišnik koji će moći uništavati tenkove bez obzira na protuzračnu odbranu.

Rečeno – učinjeno, pa je firma Fairchild Republic isporučila avion u potpunosti konstruiran oko topa GAU-8 Avenger, a za koji je razvijeno i posebno streljivo od osiromašenog uranija sposobno probiti oklop najsavremenijih tenkova. Uz top koji teži 1,9 tona ide spremnik streljiva kapaciteta 1174 granate, a posebna pozornost posvećena je zaštiti pilota, pa je kabina oklopljena titanom.

Inače, avion postiže maksimalnu brzinu od samo 722 kilometara na sat, a ciljeve na zemlji napada pri brzini od oko 500 kilometara na sat. Iako je nakon operacija u Iraku i Afganistanu bio zreo za penziju, američko ratno zrakoplovstvo pokrenulo je program modernizacije jer u svojem sistemu, osim 'bradavičaste svinje', nema avion za pružanje vatrene potpore kopnenoj vojsci. Stoga je 2007. nastala verzija A-10C te bi se u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva trebala zadržati do 2028.

Zbog svoje specifične namjene A-10 nije pronašao strane kupce, a danas, bez obzira na modernizaciju, predstavlja idealnu metu za suvremene protuzračne sisteme jer dva ogromna motora u stražnjem dijelu trupa, dvostruki vertikalni rep i ogromna krila s brojnim vanjskim nosačima za razne vrste ubojitog tereta svijetle na radaru poput božićne jelke.