Svijet

Sastanak NATO-a: Ukrajini stiže još više oružja?

Tokom posljednja dva dana ministri odbrana iz zemalja NATO-a i saveznika sastajali su se u Bruxellesu kako bi razgovarali o ratu na istoku - među njima i ukrajinski Oleksii Reznikov.

"Ponosan sam što se svi kolege dive našim vojnicima i njihovoj hrabrosti. Oni razumiju da se ne borimo samo za Ukrajinu, već i za slobodnu Europu", rekao je Reznikov.

Iako nije ulazio u detalje, on kaže da je "ključna poruka da će njegovoj državi biti dostavljene zaliha visokog kvaliteta".

"Ali ne može se sve javno objaviti ovdje i sada", dodao je Reznikov.

Citiran u objavi na Facebooku na službenoj stranici Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine, govorio je o tome za što će se koristiti oružje koje stigne u Ukrajinu.

Dio oklijevanja zapadnih zemalja u vezi slanja teškog oružja - poput raketnih sistema dugog dometa - svodi se na zabrinutost da bi se ono moglo koristiti za gađanje ciljeva u Rusiji.

"Ukrajina ne namjerava upotrijebiti oružje za napad na Rusiju ili zauzimanje njene teritorije. Ne trebaju nam stvari koje ne pripadaju nama. Mi štitimo svoje: živote naših ljudi i naše zemlje.

Oslobađamo Ukrajinu od ruske invazije", rekao je ukrajinski ministar.