BHDoktor

U Njemačkoj otkriven novi slučaj rijetke zaraze: Za većinu oboljelih je smrtonosna, a oni koji prežive imaju teške posljedice

U Bavarskoj je otkriven slučaj zaraze opasnim virusom borna, objavio je nadležni ured za javno zdravstvo, prenose njemački mediji.

Borna virus je zarazna bolest koja se sa životinja može prenijeti na ljude i obrnuto. Virus šire poljske rovke, ali i drugi sisari poput konja i mačaka. Ova bolest se povezuje s upalom mozga, te je za većinu zaraženih fatalna. Preživjeli često imaju teške posljedice. Karakteristična je za područja Njemačke i Austrije, jer u njihovim područjima obitava poljska rovka.

Protekle tri godine u istom okrugu su zabilježene još dvije infekcije virusom Borna. U Njemačkoj se u prosjeku godišnje prijave dvije zaraze Borna virusom. Međutim, naučnici pretpostavljaju da je broj zaraženih veći – do šest slučajeva godišnje. Smatraju kako se svi slučajevi zaraze ne otkriju i ne prijave na vrijeme.

Prema bavarskom Državnom uredu za zdravlje i sigurnost hrane (LGL), 2021. godine u cijeloj Njemačkoj bilo je poznato sedam slučajeva zaraze ovim virusom, od kojih je pet zabilježeno u Bavarskoj.