Sastojci:
150 g putera
200 g tamne čokolade
2 kašike meda
200 g šećera
1 dl mlijeka
100 g sjeckanih lješnjaka
100 g sjeckanih badema
150 g mljevenih keksa
Za glazuru: 100 g tamne čokolade i 3 kašike ulja
Postupak:
Polako rastopite puter, čokoladu, šećer, med i mlijeko. Kada dobijete jednoličnu masu, dodajte ostale sastojke - lješnjake, bademe i kekse.
Smjesu stavite u trokutasti kalup koji ćete izraditi od aluminijske folije (u videu je pokazano kako). Ukoliko imate pravi kalup tog oblika kod kuće, prije nego ulijete smjesu na kalup stavite prianjajuću foliju da bi kasnije desert lakše izvadili.
Stavite domaće Toblerone u frižider da se stvrdnu. Potom uklonite iz kalupa i premažite čokoladnom glazurom. Kada se glazura stisne, desert je spreman za rezanje, piše na sonjasrecipes.com.