Koktel Americano italijanski je klasik koji je nastao u Milanu 1860-ih, gdje je bio poznat kao Milano-Torino (Campari je došao iz Milana, slatki vermut iz Torina). No kako je s vremenom postao popularan među američkim iseljenicima tokom prohibicije dobio je nadimak Americano.
Caffé americano je pak espresso (običan ili dvostruki) razrijeđen vrućom vodom. A spojite li oba pića u istoj čaši dobit ćete dvostrukog Amerikanca ili Americano-Americano, prenosi Punkufer.
Piće koje sadrži dovoljno alkohola i kofeina da lijepo digne energiju nakon napornog dana ili začini lijena ljetna popodneva možete napraviti i sami.
Recept za Americano-Americano
- 30 ml Camparija,
- 30 ml slatkog vermuta,
- 1 ml cold-brew kave,
- kocke leda,
- soda voda,
- korica narandže
Priprema:
U čaši za miješanje pomiješajte Campari, vermut i kafu. Napunite čašu ledom i miješajte piće dok se ne ohladi, oko 20 sekundi. Procijedite u čašu napunjenu ledom i prelijte sodom.
Promiješajte jednom ili dvaput, ukrasite narandžinom korom i poslužite.