Sport

City potvrdio senzacionalni transfer Haalanda. Guardiola dobio ključnog igrača za lov na Ligu prvaka

Manchester City je potvrdio da će im se Erling Haaland priključiti u ljetnom prijelaznom roku.

Aktualni prvak engleske Premier lige pristao je platiti odštetu od 64 miliona funti (približno 75 miliona eura), čime će aktivirati fiksnu klauzulu o raskidu ugovora norveškog napadača sa njemačkom Borussijom Dortmund.

Sjajni golgeter (21) privlačio je interes vodećih ekipa širom Evrope otkako je izbio na scenu Lige prvaka u austrijskom Red Bull Salzburgu 2019. godine, dok se već u januaru 2020. odlučio na prelazak u njemačku Borussiju.

U Dortmundu je zadržao izvanredna stopu efikasnosti, sa 85 golova u 88 nastupa, a njegov zadivljujući set vještina sada će biti priključen zvijezdama koje već rade pod slavnim trenerom Pepom Guardiolom na stadionu Etihad.

"Manchester City može potvrditi da smo postigli načelni dogovor s Borussijom Dortmund o transferu napadača Erlinga Haalanda u klub 1. jula 2022. Transfer ostaje podložan uvjetima koje klub finalizira s igračem", objavio je akuelni prvak Engleske.

Zašto je Man City potpisao Erlinga Haalanda? Iako je City posljednjih godina bio sila na koju se na domaćoj sceni moralo računati, evropska slava i trofej u Ligi prvaka ostali su nedostižni.

Opći je konsenzus, s obzirom na to da je najbolji klupski strijelac svih vremena Sergio Aguero 2021. otišao kao slobodan igrač u špansku Barcelonu, da je potreban još jedan strašni broj 9 kako bi se slomila kontinentalna konkurencija.

Guardiola je dao nekoliko ponuda za Harryja Kanea iz Tottenhama prije ove sezone, ali se pokazalo da je kapitana reprezentacije Engleske nemoguće dovesti od rivala iz englske Premier lige. Pažnja se brzo prebacila na Haalanda, koji će krenuti stopama svog oca, Alfa Ingea, koji je također igrao za "Građane".