Svijet

Zapadne multinacionalne kompanije i lokalni tajkuni čestitaju novom čelniku Hong Konga

Multinacionalne kompanije i lokalni tajkuni u ponedjeljak su objavili oglase u novinama u kojima čestitaju Johnu Leeju na izboru za čelnika Hong Konga nakon procesa selekcije koga su osudili kritičari kao antidemokratski.

Lee (64), bivši čelnik službe sigurnosti koja je nadzirala slamanje demokratskog pokreta u Hong Kongu, jednoglasno je izabran za novog čelnika poslovnog središta u nedjelju u glasanju putem pošte malog komiteta kineskih lojalista.

On je bio jedini kandidat u izbornoj utrci za nasljednika odlazeće čelnice Carrie Lam u vrijeme dok se Hong Kong uvlači i u kinesku autoritarnu sliku.

Ta Kung Pao i Wen Wei Po, dvoje novina koje odgovoraju uredu koji određuje politiku Pekinga prema Hong Kongu, u ponedjeljak su bile pune oglasa vodećih kompanija i poslovnih ličnosti u kojima se hvali izbor Leeja.

Većinu oglasa objavile su kineske i honkonške firme, kao i lokalne organizacije. Uspon Leeja, koji je pod američkim sankcijama, postavlja sigurnosnog zvaničnika na vodeći položaj u Hong Kongu po prvi put nakon nekoliko nemirnih godina u kojima su grad potresali politički protesti i ekonomski pogubne pamdemijske kontrole.

Lee nije imao protukandidata i osvojio je 99 posto glasova među 1.461 članova komiteta koji bira gradskog čelnika - približno 0,02 posto gradskog stanovništva.

Peking je pozdravio proces kao “istinsku demonstraciju demokratskog duha”

Šef evropske diplomatije Josep Borrell požalio se da je proces selekcije novog čelnika Hong Konga predstavljao “kršenje demokratskih principa i političkog pluralizma”.

Lee, bivši policajac, obećao je da će ojačati nacionalnu sigurnost Hong Konga i dodatno integrirati grad u kinesku maticu.

Lam se jutros sastala sa svojim nasljednikom Leejem, i oboje su održali kratke govore u kojima su naglasili sa će se pripremiti za primjerenu tranziciju njihovih administracija, prenosi AFP.