Svijet

Kako li se osjećao ruski vladar? Snimljen trenutak kada je italijanska policija upala na Putinovu superjahtu vrijednu 700 miliona eura

Objavljen je snimak dramatičnog trenutka u kojem je italijanska policija upala na superjahtu vrijednu više od 700 miliona dolara, za koju se tvrdi da pripada ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Policajci su se ukrcali na Šeherezadu kako bi uručili papire britanskom kapetanu jahte Guyu Bennettu Pearceu, rekavši mu da neće moći isploviti iz doka, gdje je u toku remont vrijedan više miliona dolara.

Vlasti u italijanskoj luci Marina di Carrara u blizini Pise od marta "provlače" papirologiju u pokušaju da identificiraju konačnog vlasnika plovila.

Lična zaštita

Pristaše zatvorenog Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog utvrdili su da se ruska posada Šeherezade saastoji od članova službe za ličnu zaštitu ruskog tiranina, navodi "Daily Mail".

Međutim, oni su nakon toga odvedeni s broda "gluho" doba noći i zamijenjeni osnovnom posadom Britanaca kojima je rečeno da zasad moraju ostati na brodu.

Ekskluzivni snimak do kojeg je došao" MailOnline" pokazuje upad italijanske finansijske policije.

Oni se prvo približavaju jahti s treperećim plavim svjetlima na vozilima.

Policajci se zatim ukrcavaju na jahtu i vidi se da se član posade u bijeloj majici šeta s mosta kako bi ih dočekao, a područje okružuje nekoliko policijskih automobila dok se dostavljaju papiri.

Helikopter je također "zujao" nad jahtom kako bi osigurao da ne isplovi dok se velika gomila ljudi okupila da promatra neobični događaj.

Prošle sedmice pojavila se bojazan da će jahta, koja se može pohvaliti sa šest paluba, pozlaćenim držačima u toaletu, mramornom opremom u kupatilu i dvije helikopterske podloge za slijetanje, uskoro krenuti prema međunarodnim vodama i izbjeći sankcije.

Boravila i u Sočiju

Mještani su rekli da je jahta uzimala gorivo i vodu, a aktivisti su pozvali italijansku vladu da djeluje i zaplijeni plovilo u sklopu sankcija Evropske unije protiv Putina i njegovog neopravdanog rata u Ukrajini.

Italijanske vlasti nisu imenovale vlasnika jahte osim što su rekle da ima "značajne poslovne i ekonomske veze" s "ključnim članovima ruske vlade".

Jahta je u suhom doku od prošlog ljeta, a prethodnih godina također je uočena u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju, gdje Putin ima raskošnu ljetnu rezidenciju.

Izvor je rekao:

"Policajci su se ukrcali na brod kasno u petak i rekli kapetanu i posadi da ne napuštaju brod do daljnje istrage italijanskih vlasti.

Lično nisam bio tamo, ali su mi se javili neki iz posade koji su komentirali razinu luksuza na brodu - rekli su da je izuzetno dobro namješten s prekrasnim umjetničkim djelima i najkvalitetnijim unutarnjim uređenjem."

Pojedini italijanski mediji nagađaju da bi krajnji vlasnik mogao biti Eduard Khudaynatov, naftni tajkun koji trenutno nije pod sankcijama.

Khudaynatov također posjeduje zadivljujuću Vilu Altachiara u obližnjem Portofinu.

On je dugogodišnji suradnik Igora Sečina, bliskog Putinovog saveznika i predsjednika ruske državne naftne tvrtke Rosneft, ali američki zvaničnici za koje se tvrdi da blisko surađuju s pristašama Navaljnog povezivali su brod s vrhovnim vođom Kremlja.

Također se pokazalo da će italijanska država morati platiti održavanje jahte dok su istrage u toku.

Standardna procedura

Italijanska agencija za državnu imovinu bit će odgovorna za redovno održavanje i naknade za upravljanje, rekao je advokat Tommaso Bertucelli za list "Il Tirreno".

Aranžman je standardna praksa za imovinu oduzetu od ruskih oligarha nakon izbijanja rata u Ukrajini.

U saopćenju "The Italian Sea Group", koji provodi remont vrijedan pet miliona funti, kaže da je finansijska policija "izvršila dekret o zamrzavanju Šeherezade".

Aktivisti i istraživački novinari povezani s Navaljnim uvjereni su da jahta pripada Putinu.

Dobili su informacije koje sugeriraju da su mnogi članovi posade jahte članovi Federalne službe zaštite, agencije koja osigurava sigurnost Putina i njegovih pomoćnika.

Odluka o zapljeni jahte registrirane na Kajmanskim otocima uslijedila je nakon što je voditeljica istražnog odjela Fondacije Navaljnog za borbu protiv korupcije Maria Pevchikh objavila na Twitteru:

Upad policije na jahtu

"Ok ljudi, imamo problem, Putinova tajna jahta vrijedna 700 miliona dolara će izbjeći sankcije jednostavnim odlaskom Iz Italije. Sada je pitanje dana. Italijanske vlasti ne poduzimaju ništa da to zaustave."

Istraga o posadi broda otkrila je da su gotovo svi radili ili za FSB ili FSO - ruske tajne službe koje su zadužene za zaštitu Putina - i rutinski su letjele u i iz Moskve u smjenama.

Jedini član posade koji nije radio za tajnu službu bio je britanski kapetan Guy Bennett Pierce, koji je potvrdio da je brod u ruskom vlasništvu, ali je odbio reći ko je vlasnik.

Dokumenti za Šeherezadu koje je vidio Navaljnijev tim pokazuju da je službeni vlasnik offshore kompanija s Maršalovih Otoka, taktika koju superbogati obično koriste kako bi prikrili svoje bogatstvo.

Poznato je da Putin navodi članove porodice ili prijatelje kao vlasnike, a njegovo se ime gotovo nikada ne koristi u službenim dokumentima.

Rezultati istrage

Ubrzo nakon što su objavljeni rezultati istrage Navaljnog, cijela ruska posada je nestala, a zamijenili su je Britanci. Nije naveden razlog za zamjenu.

Radnici koji su sudjelovali u preuređivanju plovila opisali su ga kao minijaturni plutajući grad - zajedno s "bezbrojnim bazenima, toplicama, saunom, pozorištem, plesnim dvoranama, teretanom i dva heliodroma".

U brodu se čak nalazi i vlastita bolnica, rekli su radnici, usred glasina da je Putinovo zdravlje narušeno.

Jahta je u luku stigla krajem prošlog ljeta pod vodstvom kapetana Bennetta Pearcea, koji negira da je Putin vlasnik ili da je ikada bio na brodu.

Paolo Gozzani, iz lokalnog sindikata CGIL, razgovarao je za "MailOnline" krajem marta, kada je ruska posada iznenada povučena sa Šeherezade.

"Koliko sam čuo, ruska posada je sva smijenjena tokom posljednjih nekoliko dana i sada su tu svi Britanci.

Priča se da su pozvani da se jave na odsluženje vojnog roka. Bili su veliki dečki, a onda su jednog dana svi jednostavno nestali. Da budem iskren, za mene nisu izgledali kao posada jahte, izgledali su kao mala vojska ili sigurnosni detalj.

Jahtu sada okružuju i naoružani stražari. Ne možete joj se približiti, a razina sigurnosti je nevjerovatna", rekao je Gozzani.

Šeherezada sa šest paluba jedan je od najvećih i najskupljih privatnih brodova na svijetu - s prostorom koji odgovara dva stambena bloka.

Jahta ima mjesta za 18 gostiju u devet luksuznih kabina, osim posade od 40 ljudi, koja boravi u 20 kabina. Plovilo posjeduje dva heliodroma, kraljevski apartman, bazen, spa i kozmetički salon.

Clicky