Politika

Raport donosi: Kako je tekao “izbor” ponuđača za nabavku respiratora za KCUS?

U svom sinoćnjem Centralnom dnevniku Senad Hadžifejzović objavio je prilog u kojem se govori o sumnjivom toku izbora firme CUBICUS za nabavku respiratora.

Raport donosi dokumentaciju koja to dokazuje.

Ali krenimo redom.

Prije tri dana, kako je Raport prvi objavio, istražitelji SIPA-e i Tužilaštva BiH stigli su u KCUS. Češljali su sve javne nabavke od 1. marta ove godine i pronašli nekoliko "zanimljivosti".

Istražitalji su pronašli, mimo svih procedura, uplaćenih 900.000 KM od strane Federalne uprave civilne zaštite. Kao i nešto više od 2 miliona KM koje je uplatila Vlada FBiH. Radi se o novcu koji je bio namijenjen za nabavku respiratora.

Već prije te uplate, posao je bio dogovoren s kompanijom CUBICUS, vlasnika Denisa Đulalića, kojeg su inače mediji povezivali sa budućim zetom direktorice Sebije Izetbegović.

KCUS 18. marta donosi Odluku o pokretanju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja za nabavku respiratora za ventilaciju odraslih za potrebe privremenog Izolatorija - liječenje pacijenata koji boluju od zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom.

U njemu se navodi da je KCUS-u potrebno 40 respiratora.

Odluka KCUS-a o pokretanju pregovaračkog postupka bez obavještenja

Nakon toga objavljuje se poziv za pokretanje HITNOG pregovaračkog postupka. Također je objavljen 18. marta.

Poziv KCUS-a

U njemu se navodi, pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama BiH, da se kompanija CUBICUS poziva da dostavi ponudu za nabavku "respiratora za ventilaciju odraslih (40 kom) za potrebe privremenog Izolatorija - liječenja pacijenata od zarazne bolesti izazvane novom koronavirusom".

Rok za dostavljenje ponude bio 18. mart od 13.15 sati do 18. marta u 13.30 sati. Dakle 15 minuta, što pokazuje da je već ranije postojao dogovor da CUBICUS dostavi svoju ponudu.

Poziv KCUS-a na kojem se vidi satnica

Isti dan se potpisuje i ugovor s kompanijom CUBICUS.

Do tog trenutka, nigdje se ne spominje specifikacija respiratora niti je KCUS u svojim pozivima navodio kakvi aparati su potrebni klinikama i izolatoriju. To dokazuje i isječak dokumenta koji nam je proslijeđen. Radi se o ugovorima koje je KCUS davao svim ponuđačima. Objavljujemo samo isječak. Na njemu se vidi da KCUS traži 40 respiratora, a specifikacija je nevažna. Važna je brojka. Ali, cijena se odmah znala - 3.065.400 KM.

Isječak ugovora

Pored ovog dijela, ponuđači, pa i CUBICUS, morali su dostaviti i druge popunjene formulare koji se uopće ne tiču njihove konkretne ponude. Tako se bar navodi u pozivu KCUS-a: "Dostavljač je potrebno da dostavi sljedeće dokaze...".

Drugi isječak ugovora
Treći isječak ugovora

Nabavka je propala, jer CUBICUS navodno nije bio u mogućnosti nabaviti respiratore. Ova firma nije bila registrirana na portalu javnih nabavki, a registrirana je za obradu namještaja.

Sva ova dokumentacija je, prema našim saznanjima, i kod istražitelja, a da li je bilo kršenja određenih procedura, odnosno Zakona o javnim nabavkama, to će vjerovatno pokazati istraga.