Svijet

Rusija prekinula dotok plina u Poljsku?

Rusija je obustavila isporuku plina Poljskoj, neslužbeno saznaje najveća medijska kuća u ovoj zemlji Onet. Prema pisanju ovog portala, trenutno je u Ministarstvu klime krizni sastanak. Iz Rusije nema najave je li to ispunjenje ultimatuma kojim je Vladimir Putin nedavno zaprijetio. Službena saopćenja o ovom pitanju trebala bi biti objavljena danas.

Informaciju o značajnom smanjenju prijenosa plina, a potom i o njegovoj obustavi danas, Onetu je neslužbeno potvrđen, kako u vladinim izvorima, tako i u poljskoj naftnoj i plinskoj industriji (PGNiG). Rusi nisu obavijestili poljsku stranu o razlozima obustave isporuka, piše Onet.

Krajem marta Putin je objavio da je potpisao dekret kojim se Gazpromovim inozemnim partnerima iz tzv. neprijateljskih zemalja nalaže plaćanje ruskog plina samo u rubljama. Prema dopisu koji su dobili, plin su morali platiti u rubljama pod prijetnjom "zatvaranja slavine". Većina zemalja Evropske unije, uključujući Poljsku i Njemačku, nije pristala na ovaj diktat.

Neslužbeno, Onet saznaje da je prošlog petka istekao rok za podmirenje plaćanja plina u ruskoj valuti. Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo i operater transporta plina Gaz-System izvijestili su u petak da se opskrba plinom poljskim potrošačima do sada odvija u skladu s nalozima. Dodao je da se u vezi s prijetnjom obustave isporuke ruskog plina PGNiG-u, situacija kontinuirano prati.

"Uzimamo u obzir različite scenarije i spremni smo za njih. Zahvaljujući provedbi vladine strategije diverzifikacije izvora opskrbe plinom, PGNiG je spreman dobivati ​​plin iz različitih smjerova kroz transportnu infrastrukturu Gaz-System, koja se dosljedno razvija godinama", naglašavaju iz firmi.

"Spremni smo postati potpuno neovisni o isporuci ruskog plina Poljskoj 2022. godine. Radovi, koji traju šest godina, završavaju se ove godine prema planu i bez odgađanja", rekao je Piotr Naimski, vladin opunomoćenik za stratešku energetsku infrastrukturu tokom Evropskog privrednog foruma 2022.

"Ove godine u oktobru će biti pušten u rad plinovod koji nas povezuje s Norveškom. U prvoj fazi proširen je plinski terminal. Ima kapacitet za primanje 6,3 milijarde kubnih metara plina godišnje. Plinovod iz Norveške je 10 milijardi kubnih metara", dodao je.

"Organizirano provodimo strategiju diverzifikacije", kazao je.

Istovremeno, Naimski je primijetio da, za razliku od Poljske, Evropa nije "spremna naglo mijenjati smjer opskrbe".