Svijet

Britanski mediji: Putin zaustavio kćerku da leti u inozemstvo i proslavi rođendan zbog straha da se ne namjerava vratiti u Rusiju?

Vladimir Putin je navodno kaznio svoju kćerku i spriječio je da otputuje u inozemstvo za njezin rođendan zbog straha da se ne namjerava vratiti u Rusiju.

Naučnica dr. Maria Voroncova htjela je odletjeti u 'prijateljsku' zemlju na odmor na tropskoj plaži kako bi obilježila svoj 37. rođendan sljedeće seemice, prema izvještajima iz Moskve, piše Daily Mail.

Planirala je romantični bijeg s Jevgenijem Nagornjjem (33), svojim partnerom od raspada braka s nizozemskim sinom pukovnika NATO-a, prema Telegram kanalu General SVR.

'Putin je odgovorio kategoričnim odbijanjem, pojačavajući sigurnosnu zaštitu Marije', stoji u izvještaju ruskog medija.

'Prema našim informacijama, predsjednikova najstarija kćerka nije se planirala vratiti u Rusiju.'

U izvještaju se ne navodi je li razlog njezinog navodnog plana za bijeg bio krvavi rat koji je njen otac pokrenuo u Ukrajini.

Telegram kanal General SVR tvrdi da ima insajdersko saznanje iz Kremlja i bio je prvi koji je objavio teorije da je Putin ozbiljno bolestan.

Maria, koju su zapadne zemlje sankcionirale zbog njezinih porodičnih veza s Putinom, ima sina koji je napola Nizozemac, koji sada ima osam godina, s bivšim suprugom Jorritom Faassenom.

Sada joj je zabranjeno da putuje u velike zapadne zemlje, ali prije je voljela ići u Evropu.

Marija je Putinova kćer koju je dobio u braku sa suprugom Ljudmilom. Rođena dok je ruski predsjednik bio špijun KGB-a, Maria je stručnjakinja za rijetke genetske bolesti kod djece.

Vodeći je istraživač u Nacionalnom medicinskom istraživačkom centru za endokrinologiju Ministarstva zdravlja Rusije. Ona je također stručnjakinja za patuljasti rast.

Nakon što je upoznao Mariju, Nagorny je ušao u posao vrijedan 90.000 funti godišnje i bio je postavljen u luksuznu kuću visoke sigurnosti s tri spavaće sobe, četiri kupatila, ostavom, bibliotekom, kaminom na drva i privatnom terasom, prema istrazi neovisne medijske kuće Meduza i Nastoyashchee Vremya.

Studirao je na carinskom odjelu Moskovskog univerziteta za finansije i pravo.

Nagorny je kasnije radio za carinskog posrednika i firmu za proizvodnju gnojiva, a djelovao je protiv Putina, jer ga je 'zainteresirala opozicija'. Marijin bivši suprug dugo je radio u Rusiji u Gazprombank-Investu i Stroytransgazu.

Njezina razvedena sestra Katerina, zamjenica direktora Instituta za matematička istraživanja složenih sistema na Moskovskom državnom univerzitetu, također je iz Putinovog bivšeg braka s Ljudmilom.