Svijet

Oštro upozorenje Velike Britanije: Zabrinuti smo zbog mogućeg raspoređivanja hemijskog oružja u Mariupolju

Britanska vlada je u ponedjeljak upozorila na moguću upotrebu hemijskog oružja ruskih snaga u opkoljenom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, prenosi Anadolu Afency (AA).

Nakon analize ruskih operacija u istočnim regionima Ukrajine, a posebno u Donjeckoj oblasti, gdje su ruske snage navodno koristile fosforni gas, Downing Street je izrazio zabrinutost zbog mogućeg raspoređivanja hemijskog oružja u Mariupolju kako bi se osigurala ruska pobjeda.

"Prethodna upotreba fosforne municije ruskih snaga u Donjeckoj oblasti povećava mogućnost njihovog budućeg korištenja u Mariupolju, jer se borbe za grad intenziviraju", navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Dodaje se da se rusko granatiranje nastavilo u oblastima Donjecka i Luganska, a ukrajinske snage su uzvratile uništenjem ruskih tenkova, vozila i artiljerijske opreme.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.793 civila ubijeno je otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, a 2.439 je ranjeno. Strahuje se da je stvarni broj puno veći. Istovremeno, više od 4,5 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, podaci su UN-ove agencije za izbjeglice.

Clicky