Politika

Brnabić ne razumije što se Hrvatska protivi aerodromu u Trebinju

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u Mostaru da je izgradnja aerodrom u Trebinju, na krajnjem jugu BiH, odličan projekt za cijelu regiju.

Brnabić se osvrnula na reakcije iz Hrvatske, koja je zatražila da se izgradnja aerodrom obustavi dok se ne utvrdi utjecaj tog projekta na okoliš, ističući da su je iznenadile.

"To je još jedan aerodrom koji će, direktno i tokom same izgradnje, utjecati na rast ekonomije, na podizanje građevinskog sektora i to u vremenima krize", rekla je Brnabić koja je u utorak, 5. aprila, sudjelovala na svečanosti otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, prenosi RSE.

Predsjednica Vlade Srbije smatra kako će aerodrom u Trebinju imati pozitivan utjecaj i na hrvatski turizam.

"Pragmatična sam političarka i nisam sigurna da razumijem razloge takve reakcije. Za mene je to suviše odlazak u prošlost, treba da živimo danas i da gledamo u budućnost. Kada gledamo ekonomske razloge, svi ekonomski pokazatelji govore da je to dobro za sve. Analizirat ćemo sve što kažu i mi ćemo kao savjestan i potencijalni investitor odgovoriti", kazala je.

Ocijenila je da se radi o projektu koji treba da spaja, a ne razdvaja zemlje u regiji.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je 30. marta, prijedlog osnova za pregovore sa Vladom Srbije o suradnju pri izgradnji aerodroma u Trebinju.

Ministarstvo komunikacija i prometa i Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH tehnički će doraditi Prijedlog osnova prije upućivanja Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja.

Nakon toga je, na adresu predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije stigao dopis Mate Frankovića, gradonačelnika Dubrovnika, grada u Hrvatskoj udaljenog od Trebinja 30-ak kilometara.

Franković je zatražio da se bez odlaganja obustave planirane aktivnosti, dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na životnu sredinu.

U dopisu je naveo da su, osim Republike Hrvatske, BiH i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu preko državnih granica, kao i Protokola o strateškoj procjeni životne sredine.

Republika Srbija bi, po dosadašnjim najavama, trebala da uloži u gradnju trebinjskog aerodroma oko 50 miliona eura.