Svijet

Iz Moskve i dalje insistiraju na lažima. Predsjednik parlamenta tvrdi da su scene iz Buče “provokacija za diskreditaciju Rusije”

Iz Rusije jutros stižu komentari u vezi sa groznim scenama u Buči, pri čemu je predsjednik parlamenta te zemlje tvrdi da je ono što se tamo dogodilo "provokacija s ciljem diskreditacije Rusije".

Vjačeslav Volodin dodao je da na sceni "predstava za zapadnjačku publiku", prenosi Sky News.

No, nekoliko istraživanja demantiralo je ruske tvrdnje. Jedna se tvrdnja usredotočila na snimak iz automobila u pokretu na kojoj se s obje strane ceste vidi nešto što se čini kao mrtva tijela.

Proruski nalozi na društvenim mrežama tada su objavili usporenu verziju videa, tvrdeći da se ruka na jednom od tijela pomaknula i da nije beživotna.

No tim BBC-a za provjeru od tada je analiziraso više slika iste scene koje je posebno snimila novinska agencija AFP, jasno pokazujući mrtvo tijelo na istom položaju i mjestu kao i video.

U međuvremenu, čini se da satelitske snimke koje je analizirao "New York Times" potvrđuju da su mnogi civili ubijeni prije više od tri sedmice, kada su ruske snage imale kontrolu nad Bučom.

List navodi da analiza snimaka prije i poslije pokazuje predmete slične veličine ljudskom tijelu između 9. i 11. mareta na preciznim pozicijama na kojima su tijela pronađena nakon što su ukrajinske snage vratile grad pod svoju kontrolu prošle sedmice.